Da li su KOMARCI prenosioci korone?

686

Poznato je da komarci prenose mnoge bolesti, uključujući Zika virus, virus zapadnog Nila, denga groznicu i druge. Zato ne čudi što se mnogi sada pitaju - može li komarac preneti i koronavirus?

Ilustracija / Foto: pexels.com

Za vašu utehu, u ovom trenutku ništa ne upućuje na to da komarci mogu preneti koronavirus, ističe Svetska zdravstvena organizacija. Covid-19 je respiratorni virus, a glavni način prenosa je virusnim kapljicama ispuštenim u vazduh nakon što zaražena osoba kašlje, kine, govori ili diše bez maske na licu, piše The Healthy.

Kako Yesim Tozan, docent za globalno zdravlje na NYU School of Global Public Health u New Yorku, objašnjava kako bi, da komarac može preneti koronavirus, virus trebao moći preživeti probavni proces i proći kroz zid creva da bi došao do njegovih žlezda slinovnica. Dobra vest je, kaže Tozan, da nema dokaza da se to ikad dogodilo s bilo kojim virusom SARS-a, uključujući covid-19. Čak se i u ekstremnim uslovima novi koronavirus ne može preneti sa komarca na ljude čak i ako je komarac naišao na virus, pokazalo je istraživanje sprovedeno na tri različite vrste komaraca koje je objavljeno u časopisu Nature u julu ove godine.

Virus covid-19, kao i blisko povezani virusi SARS-CoV i MERS s kojima smo se susreli pre nekoliko godina, ne reprodukuju se učinkovito u komarcima pa bi, čak i da se prenose ubodom, virusno opterećenje bilo vrlo malo – odnosno premalo da bi moglo uzrokovati bolest, slaže se dr. Coby Schal, profesor entomologije i biljne patologije na Državnom fakultetu Severne Karoline.

Osim toga, ljudi ne proizvode visok nivo covida-19 u krvi. Tipični virusi koje komarci prenose, poput denge i žute groznice, javljaju se u ljudskoj krvi, ističe on.

Izvor: index.hr