Nova Crvenka obeležila Dan mesta

1252

Danas je u Novoj Crvenki u 12:00 časova obeležen Dan mesta polaganjem venca na spomenik soluncima povodom probijanja solunskog fronta. Gosti i domaćini su se okupili ispred spomenika u centru sela, kako bi položili venac na spomenik solunskim dobrovoljcima i tako odali pomen učesnicima u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić je rekao da je Nova Crvenka specifično mesto u kom su kolonizovani dobrovoljci iz Prvog svetskog rata i Solunci, a od ove godine je to i državni praznik i centralni događaj za celu Opštinu.

Malo drugačije je obeležen Dan Nove Crvenke, ali ništa manje svečano, a od naredne godine, nadamo se da će biti obeležen, pre svega sa većim brojem meštana, a potom i građana cele naše Opštine, rekao je predsednik Miljanić. On je dodao da je tim povodom ovde otac Miloš održao prigodnu besedu dok su đaci položili venac, a da je cela Opština ukrašena državnim zastavama.

Predsednik Saveta MZ Nova Crvenka Milorad Tunguz istakao je da je zbog aktuelne epidemiološke situacije program značajno skraćen u odnosu na protekle godine i da je ograničen na versku službu i posluženje. On se nada da će se sledeće godine steći uslovi da se Dan mesta dostojno obeleži imajući u vidu da se isti dan obeležava državni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Tunguz je rekao da su planovi Mesne zajednice vezane za dogradnju vodovoda, odnosno zamenu azbestnih cevi, kao i otvarenje mešovitog deljenja u vrtiću, adaptacija Doma penzionera i mnogi drugi.

Podsetimo, danas Srbija i Republika Srpska prvi put obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj datum – 15. septembar je izabran jer je na današnji dan 1918. godine probijen Solunski front.

Tim povodom u svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj na javnim mestima i zgradama organa javne vlasti biće vidno istaknute Narodna i Državna zastava Republike Srbije. Ovaj praznik simbolizujući jedinstvo srpskog naroda i biće zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta.