VRBAS – Obnova i izgradnja novih biciklističkih staza

1155

Danas počinje Evropska nedelja mobilnosti koja za temu ima promovisanje ekoloških načina kretanja u saobraćaju. Kod nas je od prevoznih sredstava koje ne koriste fosilna goriva i ne zagađuju okolinu najčešći i najpopularniji – bicikl.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

U Vrbasu je u proteklih 20 godina udvostručen broj putničkih vozila. Ovo je prouzrokovalo velike gužve u glavnoj ulici gde je zbog tranzitnog pravca saobraćaj dodatno opterećen. Najugroženiji su biciklisti koji zbog lične bezbednosti sve češće umesto putem, voze i trotoarom.

  • „Nije, nije bezbedno voziti ovuda, ali ja sam biciklista toliko godina i ne odustajem. Onda kada vidim da ima opasnosti, bolje je i da malo poguram ovuda trotoarom, “ rekla je jedna starija Vrbašanka za RTV.
  • „Najveći problem je što je ovde u glavnoj ulici dozvoljeno zaustavljanje na putu, znači, kad se zaustavi ispred tebe, morate da obilazite, to nije bezbedno. Ja često vozim bicikl, prija mi zbog zdravstvenog stanja, ali zaista ovde nije bezbedno.“

Predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević ističe da bi ovaj problem trebalo bi da se reši povećanjem broja parking mesta u centru grada.

  • „Svesni te situacije, pristupili smo realizaciji samog projekta, formiranje 63 parking mesta u bloku 44, zato što se u tom bloku nalazi veliki broj institucija koje su prekopotrebne našim građanima, od policijske stanice, same opštine Vrbas, katastra i suda,“ rekao je predsednik opštine.

Položaj biciklista u gradu unapređivaće se i kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih biciklističkih staza.

  • „Ono što je lokalna samouprava imala kao zamisao i za sada imamo idejno rešenje je formiranje same biciklističke staze od takozvanog Crvenog salaša do Šlajza. Nadam se da ćemo u narednom periodu pristupiti realizaciji i izradi projektno-tehničke dokumentacije,“ dodaje Rojević.

U opštini Vrbas trenutno je u toku kompletna rekonstrukcija magistralnog puta Vrbas – Kula u dužini od 10 kilometara, a projektom je predviđena i izgradnja biciklističkih staza.

Izvor: RTV