Održan sastanak interresorne komisije: Usluga personalnog asistenta i pratioca BESPLATNA

626

Održan je sastanak interresorne komisije u prisustvu predsednika Damjana Miljanića i članova komisije: Marko Košutić, dr Ljiljana Beronja, Tanja Bekvalac, Jovana Plavšić i Stanica Vukašinović.

Plava ptica / Foto: Nemanja Janjanin

Tema sastanka bila je rad interresorne komisije u narednoj godini i obezbeđivanja usluga ličnog pratioca.  Povod za sastanak bio je trenutni prekid usluga ličnog pratioca kao i povećan broj zahteva za ovom uslugom u odnosu na planirane kapacitete.

Opština Kula je obezbeđivala u odnosu na druge opštine veliki broj ličnih pratilaca, a sve u cilju da se zadovolje potrebe dece i njihovih roditelja

Na sastanku je odlučeno da se do kraja ove godine održi isti nivo usluge, a to konkretno znači da će se za maksimalni broj dece koja imaju rešenje interresorne komisije ova usluga i obezbediti.

Takođe s obzirom na povećan broj zahteva, kako bi se izbeglo da roditelji u skladu sa zakonom o socijalnoj zaštiti sufinansiraju uslugu rebalansom budžeta biće predviđena dodatna sredstva kako bi usluga bila potpuno besplatna.

U narednoj godini interresorna komisija će se u odlučivanju o pravu na uslugu ličnog pratioca voditi isključivo aktuelnim zakonom, standardima i pravilinicima koje je donelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.