Na današnji dan rođen Mihajlo Pupin, najznačajniji srpski naučnik i pronalazač

387

Mihajlo Idvorski Pupin je jedan od najznačajnijih srpskih naučnika i pronalazača. Rođen je na današnji dan, 9. oktobra 1854. godine u Idvoru, naselju u Južnobanatskom okrugu, a preminuo je 12. marta 1935. godine u Njujorku.

Kada je otišao u Ameriku, dodao je nadimak Idvorski da ga podseća na rodni
grad i da istakne njegovo poreklo.

U Narodnom muzeju, koji baštini legat ovog velikog naučnika, fizičara, stručnjaka na brojnim poljima kažu da je to prilika da se sagleda i Pupinova nesebična priroda darovanja na polju umetnosti. Direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković, podseća da je Pupin nakon Prvog svetskog rata Muzeju koji je preživeo velike gubtike i čije su zbirke oštećene darovao, kako bi pomogao, izuzetna umetničkih dela, među njima dela Paje Jovanovića, Uroša Predića.

U stalnoj postavci Muzeja pet je dela koje je Pupin lično poklonio Muzeju i još dva od 12 nabavljenih zahvaljujući zadužbinarstvu Mihajla Pupina.

Mihajlo Pupin bio je naučnik, jedan od osnivača američke svemirske agencije – NASA, veliki
dobročinitelj, profesor u Njujorku na Kolumbija univerzitetu, dobitnik Pulicerove nagrade, prijatelj američkog predsednika Vudro Vilsona zahvaljujući čemu se zastava Srbije vijorila na Beloj kući i američkim institucijama.  Umro je u SAD u martu 1935. godine gde je i sahranjen.

Uspomenu na Mihajla Pupina čuva Obrazovno istraživačko društvo koje je 2011. godine pokrenulo medijsku „pupinizaciju“ kroz najrazlicitije teme, čime je kako ocenjuju doprinelo da je danas ime tog velikog naučnika, izumitelja, dobrotvora i političkog radnika, pronašlo bolje i vidnije mesto u široj javnosti.

Neke od naučnikovih mudrih misli su:

  •  „Za mladog čoveka uopšte nije nesreća biti bez novaca, ako se odlučio da sam sebi krči putsamostalnom životu, pod uslovom da u sebi ima dovoljno snage da savlada sve teškoće sa kojima će se sukobiti.“
  •  „Neuspeh je predah za buduću pobedu.“
  •  „Ništa ne čini čoveka tako srećnim kao pošteno uverenje da je dao sve od sebe.“
  •  „Kada ljubav prema otadžbini zamre, tada i država mora umreti.“
  •  „Mnoge pronalazače i naučnike uništilo je to što su poverovali da su “nadljudi“.
  •  „Vera bez uverenja je kuća sagrađena od peska.“