Bundeva – KRALJICA jeseni!

1339

Nije bez razloga dobila to ime. Navikli smo da o njoj mislimo kao o slatkoj, o čuvenoj piti bundevari. A ustvari, od nje možete napraviti ukusan sok, smuti, prilog uz meso, čorbu. Možete je cediti, kuvati, peći i dinstati.

Izvor: pixabay.com

Bundeva je puzavica o čijem poreklu postoje različite pretpostavke. Neki smatraju da potiče iz Starog Egipta, drugi da joj je poreklo Meksiko. Pretpostavlja se da je nastala pre između 9 i 7 hiljada godina, a spominje se i u Starom Rimu. Smatra se da vrste koje se kod nas najčešće koriste vode poreklo iz Amerike, a da su ih u Evropu preneli Španci. Osim bundeve, neke od naziva koja možete čuti u našim krajevima su dulek, misirača, ludaja, belokorka, sudovnjača, žuta tikva, lufa, muskatna tikva.

Bundeva je odlična namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju, te se kao takva mora naći na jesenjoj trpezi svake domaćice. Vekovima je bila glavna hrana idnijanskih starosedelaca, a sada je kako na slanom, tako i na slatkom jelovniku ljudi širom sveta.

Ova dragocena biljka specifičnog ukusa i mirisa ima brojna lekovita svojstva. Voleće je svi oni koji žele da skinu višak kilograma, jer plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali mnogo minerala i vitamina. Plod bundeve sadrži i dosta vlakana i proteina.

Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Vitamin C snižava nivo histamina, dok cink i vitamin A jačaju imuni sistem. Takođe, blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a veoma je preporučljiva za ljude koji imaju problema sa želucem i crevima. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata.

Izvor: pixabay.com

Pekmez od bundeve

Nešto sasvim novo a tako ukusno i interesantno. Da, verovali ili ne, od bundeve se može napraviti i pekmez. Zašto na polici pored šljiva ili kajsija ne bi stajala i tegla ovog neverovatno ukusnog i zdravog pekmeza od bundeve? Probajte, verujemo da će vam se dopasti.

Neophodni sastojci (za 2 teglice od 375 ml):
500 g očišćene bundeve
300 g očišćenih kiselih jabuka
200 g narandže sa korom, neprskane
100 g očišćenih dunja
500 g šećera
1 limun (sok)

Priprema:
Voće iseći na sitnije komade i staviti u veću šerpu, da pokrije dno, pa sipati oko 1 dl vode i kuvati na visokoj temperaturi 5 minuta od momenta kada provri.
Voće izmiksati štapnim mikserom, dodati šećer i kuvati na niskoj temperaturi oko sat vremena (dužina kuvanja zavisi od prečnika šerpe).
Pekmez je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe.
Tada dodajte sok od limuna i kuvajte jos koji minut.
Sipajte u sterilisane tegle.