Dezinficijens iz pogona u Kuli uništava sve viruse

1174

Dok u svetu još uvek tragaju za efikasnim sredstvom za dezinfekciju protiv Kovida 19, Srbija ga već nekoliko meseci proizvodi, u pogonima firme "Sigma" u Kuli. To preduzeće ovih dana dobilo je i sertifikat, od akreditovane evropske laboratorije, kojom je nedvosmisleno dokazano da njihov dezinficijens uništava sve viruse.

Biocidni rastvor “ Akvalor H“ nastao je u pogonima preduzeća „Sigma“ u Kuli, kao odgovor na pandemiju Kovida 19. Reč je o razblaženom rastvoru natrijum-hipohlorita, čiji litar u Evropi dostiže i nekoliko stotina evra. Ali ne i kod nas.

Ne želimo da koristimo ovo kao sredstvo za neki ekstra profit, ići ćemo sa krajnje komercijalnom i prihvatljivom cenom, izjavio je za RTV Aleksandar Kolić, marketing menadžer preduzeća „Sigma „iz Kule.

Kolić kaže da im je cilj bio da budu jedinstveni u ovom delu Evrope, i u tome su i uspeli.

„Naša prednost je u tome što mi ne proizvodimo samo sredstva za dezinfekciju, mi proizvodimo i tehnološku opremu, koja proizvodi sredstvo za dezinfekciju, tako da smo po tome verovatno i u svetu jedinstveni“, navodi Kolić.

Od početka pandemije firma „Sigma“ iz Kule proizvela je milion i 300 hiljada litara sredstva za dezinfekciju iz porodice „Aqualor H“. Od pre nekoliko dana, stigla im je i zvanična potvrda, od renomiranog evropskog Instituta, da je ovo sredstvo za dezinfekciju 100 posto efikasno i protiv Kovida 19.

Kako naglašavaju u toj firmi, sertifikat iz Evrope im je nedavno stigao za preparat Akvalor H 1.000 , a testiranja za ostale dezinficijense su u završnoj fazi, nakon čega će početi sa većim obimom proizvodnje.

Sertifikat koji smo dobili iz akreditovane laboratorije iz EU nam je samo dalji motivator da razvijamo i dalje proizvodnju, da unapređujemo naše proizvode i da se dugoročno pozicioniramo kako na našem tako i na tržištu u okruženju, ističe Tatjana Vulević, sektor komercijale „Sigma“ iz Kule.

Preparati „Sigme“ koje su odobrili Evropski centar za suzbijanje i kontrolu bolesti i Svetska zdravstvena organizacija, od marta do danas distribuirani su kriznim štabovima, lokalnim samoupravama, zdravstvenim ustanovama, a uskoro će biti dostupni i u domaćim hipermarketima kao i na tržištu Republike Srpske.

Izvor: pixabay.com