ODŽACI – 76. godišnjica oslobođenja opštine Odžaci

65

Povodom Dana oslobođenja Opštine Odžaci u Drugom svetskom ratu, predstavnici lokalne samouprave i Vojske Srbije položili su venac na grobnicu oslobodilaca na groblju u Odžacima. Tako je obeležena 76. godišnjica oslobađenja od fašizma. Vence su položili zamenica predsednika opštine Dejana Salaj, pomoćnici predsednika opštine Milorad Stanišić i Igor Praća, kao i predstavnici Vojske Srbije. Delegaciju Vojske Srbije predvodio je major Nebojša Mijailović iz Prvog centra za obuku u Somboru.

Posle invazija snaga Trećeg Rajha na Jugoslaviju, teritorija Bačke je okupirana od strane mađarske vojske kada je izvršen sistematski progon Srba, Jevreja, Roma, kao i drugih neistomišljenika. Nakon oslobođenja Opštine Odžaci i završetka Drugog svetskog rata, dolazi do kolonizacije stanovništva iz manje razvijenih krajeva države u Vojvodinu, kako bi se naselio prostor na kom je pre rata živela nemačka nacionalna manjina. U opštini Odžaci uglavnom su naseljeni kolonisti iz južne Srbije i to iz vranjanskog, leskovačkog, pirotskog, niškog i topličkog okruga. U Karavukovu su naseljeni kolonisti iz Vranjanske kotline i Gornje Pčinje, u Ratkovu iz Toplice i okoline Leskovca, u Srpskom Miletiću iz Jablanice, Vlasotinaca i Suve Reke, u Deronje iz okoline Pirota, a u Odžacima iz okoline Pirota i Niša. U Bački Brestovac i Bački Gračac naselje su kolonisti iz Bosne i Like.

Obeležavajući 22. oktobar odajemo pomen žrtvama koje su svoje živote dali za oslobođenje Opštine Odžaci, a budućim generacijama u amanet da ne zaborave šta je urađeno u prošlosti kako bi cenili svoje pretke koji su dali svoje živote i omogućili da danas živimo u miru, slobodi i multietničkoj zajednici sa pripadnicima naroda i narodnosti koji su učestvovali u oslobađenju ovih teritorija od fašističkih okupacionih snaga.

76. годишњица ослобођења општине Оџаци

76. годишњица ослобођења општине Оџаци

Gepostet von Opština Odžaci am Donnerstag, 22. Oktober 2020