KULA – Predstavnici SUBOS-a održali sastanak sa predsednikom opštine Kula

1145

Uoči posete Sivcu i porodičnoj kući Miroslava Marinkova, predstavnici SUBOS-a su održali sastanak sa predsednikom opštine Kula Damjanom Miljanićem i njegovim saradnicima.

Predsednik Miljanić je upoznao goste sa aktivnostima koje lokalna samouprava preduzima kada je reč o izgradnji spomen obeležja poginulima u ratovima devedesetih godina u centru Kule, kao i ostalim spomen obeležjima našim borcima iz svih drugih ratova, koji već postoje ili će biti postavljeni.

Gosti su bili vidno zadovoljni načinom na koji se kulska opština ophodi prema borcima i negovanju tradicije i istakli da je to nešto što ostavlja dubok trag i što veoma cene. Nakon sastanka domaćini i gosti su obišli park gde je predviđena izgradnja pomenutog spomenika.

Savez udruženja boraca Srbije – SUBOS osnovan je pre 11 meseci. Predsednik ovog Saveza je iskoristio priliku da kulsku javnost upozna sa radom Saveza i istakao da su ga formirala četiri udruženja : prijatelji 72. Specijalne brigade, 63. Padobranska brigada, veterani Žandarmerije i veterani JSO-a.

-Cilj ove organizacije je, pre svega, negovanje lika i dela boraca i ratnih vojnih invalida. Želimo da naš narod posebno posmatra značaj borca u savremenim uslovima, jer nažalost Srbija je danas pred velikim bezbednosnim rizicima i problemima i taj odnos prema borcima se mora promeniti. Državno rukovodstvo nas je podržalo. Ove godine smo dobili novi Zakon o borcima koji omogućava bolju brigu o borcima, o ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih i nastradalih boraca. U tom domenu jedan od segmenata je zdravstveno zbrinjavanje boraca, a drugi segment je pomoć porodicama poginulih boraca. Moramo da pokažemo brigu o ljudima koji su dali ono što je najvrednije kod čoveka – to je život. Ti ljudi zaslužuju našu pažnju, a porodice koje su izgubile ono što im je najvažnije moraju biti ispoštovane. Ovo je prilika da pokažemo kako se to treba raditi i upravo kako se treba raditi pronašli smo u Opštini Kula gde smo sa rukovodstvom na čelu sa predsednikom opštine našli sredstva i omogućili da porodicu zbrinemo, ne onako kao bi ona bila zbrinuta da je Miroslav živ, već onako kako je društvo u ovom trenutku moglo da uradi, rekao je predsednik SUBOS-a general Milorad Stupar.