Da li pravilno odlažete četkicu za zube?

552

Ako bismo trebali pogađati, svoju četkicu za zube verovatno ostavljate tako što je stavite uspravno u šoljicu ili posudu koja stoji na umivaoniku u kupatilu. Žao nam je što vam to moramo reći, ali to je zapravo prilično užasna ideja - i postoji naučni dokaz za to.

Izvor: pixabay.com

Prema studiji objavljenoj u The Journal of Hospital Infection, fekalne čestice otkrivene su u vazduhu na visini od gotovo 30 centimetara iznad wc šolje, odmah nakon puštanja vode u WC-u. A kad uzmete u obzir otvoren prozori ili ventilator, vrlo je verovatno da ove čestice dođu i do stvari koje koristite za čišćenje usne šupljine.

Ako ste pomisli da se to vas ne tiče jer koristite plastičnu zaštitnu posudicu za četkicu, razmislite još jednom.

“Čuvanje vlažne četkice za zube u zatvorenoj posudi podstiče rast mikroba više nego ostavljanje na otvorenom”, kaže Američko zubarsko udruženje (ADA).

Pa, kako održavati četkicu za zube čistom, ili barem sa što je moguće manje bakterija?

1. Sklonite četkicu za zube dalje od WC-a

Prvo, odložite četkicu za zube što dalje od toaleta. Što veću udaljenost napravite između četkice i WC-a to je manja verovatnoća da postanete “žrtva” onečišćenja.

2. Spustite WC dasku pre puštanja vode

Još važnije od spremanja četkice za zube dalje od wc šolje je sticanje navike spuštanja poklopca WC-a pre ispiranja. Spomenuta studija iz 2011. otkrila je da fekalne čestice nisu pronađene ni na jednoj površini u kupatilu ako je wc šolja bila pokrivena, a tek potom puštena voda, piše Best Life.

3. Neka se dlačice na četkici za zube prvo osuše, a tek potom koristite plastične zaštite

Sada znate da prekrivanje četkice za zube dok je još mokra više šteti nego koristi. Ali ako ustanovite da trebate koristiti plastični poklopac tokom putovanja ili u neku drugu svrhu, postoji način da to ispravno uradite, kaže ADA: Pre prekrivanja pobrinite se da su i dlačice četkice i unutrašnja strana poklopca potpuno suvi.

4. Nabavite novu četkicu za zube svakih nekoliko meseci

Evo što ADA kaže o tome koliko često biste trebali nabaviti novu četkicu za zube: “Četkice za zube treba zameniti otprilike svaka tri do četiri meseca ili češće ako dlačice izblede ili postanu pohabane. Učinkovitost četkice opada kako se dlačice troše.”

Izvor: index.hr