Živi lokalno, radi globalno – Sombor u trećoj deceniji 21. veka

92

Zašli smo u treću deceniju 21. veka a ovo doba kao i svako prethodno, nudi nove poslovne mogućnosti ali i podstiče ljude na prilagođavanje, stvaranje novih radnih navika pa i menjanje profesije. Tako je i u našem Somboru.

Izvor: Wikipedia

Živimo u vremenu u kom se tržište sve više seli na internet stoga su se pojavili poslovi koje možemo obavljati od kuće preko računara i tako doći do odlične mesečne plate.

Posao na internetu više nije novost ali ukoliko se niste do sada upoznali sa ovim vidom poslovanja u nastavku teksta napisaćemo smernice kako i gde možete da se usavršite ili naučite nove zanate kako biste pronašli online posao iz Sombora.

Znanje i edukacija

Prvo što treba da znate, da se ne uplašite, je da ono što već znate sigurno možete primeniti i u online poslovanju. Ipak, ne donosi svaki posao istu zaradu pa je moguće da će vam se posle nekog vremena javiti potreba za usavršavanjem u nečemu drugom.

Postoji mnogo izvora znanja a jedan od popularnijih je Udemy sajt na kom se nalazi pregršt kurseva iz raznih oblasti koji vas polako uvode u novu priču počevši od kurseva za početnike do onih naprednijih. Kada sve to zavrišite i ako ste spremni da počnete sa poslom jedna od najboljih platformi je Upwork. Napravite svoj profil, navedite šta sve znate da radite i krenite u potragu!

 

Kako možete zarađivati na internetu?

Za neke poslove je dovoljno da znate da upalite računar, povežete se na internet i da koristite tastaturu. Na primer, pisanje bloga je nešto što se dosta traži. To podrazumeva pisanje tekstova o nekoj određenoj temi a koja će preko Google-a privući čitaoce kojih ta tema zanima na vašu ili blog stranicu onoga za koga radite. Ako budete redovno izbacivali dobre teme, posle određenog vremena zarada je garantovana jer će vaš blog iskakati na prvim stranicama Googla, pa će čitaoci kliktati i na reklame sa bloga od kojih vi dobijate procenat. Morate samo biti strpljivi.

Posao za koji vam ne treba puno kreativnosti je prikupljanje informacija za bazu podataka. To je bukvalno upisivanje npr. adresa i brojeva telefona svih hotela u Minhenu ili nešto tog tipa. Vaše je da tražite te podatke po internetu i da ih unosite u bazu.

U svoj ovoj brzini u kojoj živimo, ljudi su naviknuti na mobilne aplikacije, brze prezentacije u obliku zanimljivih slika, videa, sajtova itd. pa su upravo ta zanimanja koja su na neki način povezana jedna sa drugim i veoma tražena.

Video editing je u najmanju ruku neophodan u svim sferama modernog poslovanja. Predstavljanje firmi, ugostiteljskih objekata, proizvoda ili nekih društvenih događanja je ono što privlači potencijalne goste, kupce, korisnike ili mušterije. Posla ima koliko god možete da zamislite, zarada je dobra pa predlažemo da naučite neki od video editora kao što je recimo trenutno najpopularniji Adobe Premiere Pro.

Grafički dizajn je prisutan gde god se okrenete. Izrada logoa, postera,

etiketa za proizvode, vizit karti, omota za knjige i mnoge druge stvari je ono što spada u grafički dizajn. Kreativnost i poznavanje programa za crtanje kao što su Adobe Illustrator ili Adobe Photoshop su potrebni ako želite ovo da radite.

Što se tiče kodiranja mogućnosti su neviđene, što se kaže „Sky is the limit!“. Možete se oprobati u izradi sajtova, android aplikacija, baze podataka i drugih softvera. Za to će vam trebati vremena da steknete određena znanja i poznavanje  programskih jezika ali sigurno je vredno truda i vremena jer će vam se na kraju sve isplatiti.

Postoji nekoliko domaćih online škola koje će vas uvesti u taj svet. HTML, CSS, JavaScript, Wodrpress, Eclipse,  Java, C++ su samo neki od jezika koji će vam koristiti a na vama je da vidite šta vam najviše leži.

Sve zastupljeniji izvori zarade a možda ujedno i najpristupačniji jesu Instagram i Youtube. Ukoliko imate dobru ideju kojom biste mogli da privučete gomilu pratioca na vaše profile i time otvorite prostor za naplaćivanje pregleda ili reklama svakako predlažemo da iskoristie ove dve platforme. Sve je u zanimljivosti sadržaja, a to možete i usput da radite pored posla koji imate.

Za mlade somborce, mogućnosti su ogromne,  jer pored toga što mogu da rade u svom gradu, mogu da rade i u Los Angelesu iz svog grada! Iskoristite lepo i korisno, radite od kuće i uživajte u lepoti svog rodnog mesta. Srećno!