U Zapadnobačkom okrugu dolazi do pogoršanja situacije! Sve više zaraženih korona virusom

3638

U Zapadnobačkom okrugu dolazi do pogoršanja situacije, jer je sve više inficiranih korona virusom. Za samo nedelju dana broj obolelih se udvostručio, a najviše PCR pozitivnih je u Odžacima. Takođe, u somborskoj Opštoj bolnici „dr Radivoj Simonović“ obolela su dva medicinska radnika,a Kovid – 19 nije ušao u škole i gerontološke centre.

Na kovid Odeljenju u somborskoj Opštoj bolnici „dr Radivoj Simonović“ nalazi se sedam pacijenata od kojih je kod pet potvrđeno prisustvo korona virusa. Kada je reč o Zapadnobačkom okrugu, u Zavodu za javno zdravlje kažu da je aktivno 44 slučaja.

Trenutno je najviše obolelih od korona virusa u Odžacima gde 16 lica ima pozitivan PCR test, u Somboru je pozitivno 14, Kuli 13, dok u Apatinu ima samo jedan potvrđen slučaj. U samoizolaciji se nalazi 36 osoba. Pacijenti u somborskoj bolnici imaju srednje tešku kliničku sliku, a Kovid – 19 potvrđen je kod dva medicinska radnika.

„Proteklog vikenda naglo se povećao broj pacijenata sa respiratornim tegobama, pa smo u ambulanti imali 34 pacijenta. Apelujem na građane da se pridržavaju svih preventivnih mera, a to znači nošenje maske, distanca i izbegavanje većih okupljanja“, rekao je Dr Dragan Rastović, v.d. direktora Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru.

„U septembru je urađeno 1.099 PCR testova koji podrazumevaju bris nosa, dok je u oktobru bilo manje urađenih, jer nam nije radio PCR aparat. U tom periodu smo sve sumnje i IGM pozitivne briseve upućivali za Novi Sad. Od kako je proradio naš aparat obavili smo 593 PCR testova u oktobru“, rekla je Dr Gordana Cvetić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Sombor:

„Ukupan broj testiranih u toku prošle nedelje bio je 154, a pregledali smo 21 pacijenta, od kojih je pozitivnih na koronu bilo devet. To je znatno povećanje u odnosu na prethodni period i alarm da se mere moraju poštovati“, rekao je Dr Zdravko Hlodik, Kovid ambulanta Sombor.

Izvor: Google

Komunalna i sanitarna inspekcija obavljaće pojačane kontrole protivepidemijskih mera u ugostiteljskim i trgovinskim objektima.

“Ono što će se kontrolisati je da li je na ulazu u objekat obezbeđena dezobarijera, da li je na vidnom mestu obaveštenje o obaveznoj zaštitnoj maski, da li svi zaposleni i korisnici u objektu nose zaštitnu masku koja pokriva nos, usta i bradu, da li je obezbeđeno sredstvo za dezinfekciju ruku, da li se poštuje ograničenje broja ljudi u zatvorenom prostoru..”, rekla je Helena Roksandić Musulin, načelnica Gradske uprave grada Sombor.

Inspekcijskim kontrolama biće obuhvaćena i odluka o kovid redarima, koji su obavezni u uslužnim objektima sa više od tri zaposlena, u suprotnom je za pravno lice predviđena prekršajna prijava.

Izvor: RTV