Mogu smanjiti holesterol
Tim istraživača sa univerziteta Reading nasumce je podelio 40 muškaraca i žena s blago povišenim holesterolom u dve grupe. Osam nedelja jedna grupa je jela dve jabuke dnevno, a druga svaki dan pila sok od jabuke. Nakon četiri nedelje pauze eksperiment je nastavljen, ali su učesnici zamenili uloge. Oni koji su tokom prve faze jeli jabuke, sada su pili sok od jabuke i obrnuto.
Pokazalo je da je jedenje dve jabuke dnevno rezultiralo većim smanjenjem holesterola. Naučnici nisu sigurni jesu li uzrok tome vlakna u jabukama ili njihov sadržaj polifenola koji su korisni za zdravlje srca.
Pomažu u kontroli telesne težine
Prirodni spojevi u jabukama, posebno u sorti Granny Smith, podstiču rast dobrih probavnih bakterija povezanih s kontrolom telesne težine. Jedna jabuka srednje veličine sadrži pet grama vlakana, a prema istraživanjima, svaki pojedeni gram vlakana poništava oko sedam kalorija tako što se na njih veže i spečava da se apsorbuju.
Možda umanjuju rizik od raka
Pregledom 41 studije istraživači u Italiji su otkrili da je veća konzumacija jabuka povezana sa smanjenjem rizika od raka pluća. Neke studije su pokazale da jedenje jabuka ima preventivni učinak i na rak debelog creva, dojke i probavnog trakta.
Iako je potrebno više studija kako bi se razjasnio pozitivan učinak jabuka na rizik od raka, autori studije sugeriraju da bi određene biljne kemikalije u jabukama, posebno fenoli i flavonoidi, mogle biti odgovorne za sprečavanje oštećenja stanica i sprječavanje rasta tumorskih stanica.
Mogu regulisati šećer u krvi
Budući da jabuke sadrže prirodni šećer, možda se čini nelogičnim da mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, ali istraživači su upravo to otkrili. Znanstvenici kažu da antioksidansi u jabukama blokiraju aktivnost enzima odgovornog za razbijanje skroba u jednostavni šećer. To znači da se manje prostih šećera apsorbuje iz probavnog sistema u krvotok, što rezultira nižim nivoom šećera u krvi i nižim odgovarajućim odgovorom na inzulin.
Jabuke mogu koristiti zdravlju creva
Jabuke su bogat izvor pektina, vrste topivih vlakana koja se obično koriste kao sredstvo za zgušnjavanje umaka i konzervirane hrane. Alil pektin takođe može koristiti ljudima s upalnim bolestima creva. U manjim kontrolisanim ispitivanjima pektin je ublažio simptome zatvora i proliva
Mogu poboljšati zdravlje pluća
Nekoliko je studija pokazalo da jedenje neoguljenih jabuka dovodi do boljeg zdravlja pluća, kao i manje rizika od respiratornih bolesti, uključujući astme i bronhitisa. Jedno je istraživanje čak otkrilo da jabuke pomažu u smanjenju rizika od astme više od ostalog voća i povrća zajedno.
Izvor: Index.hr