Koliko banana dnevno smete pojesti?

8133

Banane su neverojatno popularno voće i nikoga ne čudi zašto je to tako. Svestrane su, zdrave i česta su namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta. Iako su banane zdrav međuobrok bogat hranjivim sastojcima, ako ih previše jedete to može biti štetno za vaše zdravlje.

izvor: pixabay.com

Vrlo malo proteina i masti

Većina kalorija u bananama dolazi iz ugljenih hidrata. Oni vašem organizmu daju samo zanemarive količine proteina i masti. Zapravo, belančevine i masti zajedno čine manje od 8% ukupnog sadržaja kalorija u banani.

Proteini su glavna strukturna komponenta vašeg tela i potrebni su za pravilnu imunološku funkciju, popravak tkiva, izgradnju mišića i zdravlje kostiju. No, masti daju energiju, pomažu u apsorpciji hranjivih supstanci topivih u mastima i igraju ulogu u proizvodnji hormona i zdravlju mozga.

Budući da bananama nedostaju ove vitalne hranjive supstance, one nisu nutritivno celovit obrok. Ipak, ako je banana vaš uobičajeni međuobrok, razmislite o tome da je jedete s izvorom zdrave masti i proteina, poput maslaca od kikirikija, šake oraha ili kuvanog jaja, kako bi je učinili nutritivno uravnoteženijim.

Koliko banana dnevno smete pojesti?

Banane su zdrav dodatak gotovo svakoj prehrani, ali previše bilo koje pojedinačne hrane – uključujući banane – može doneti više štete nego koristi.

Banane se obično ne smatraju visokokaloričnom hranom. Međutim, ako zbog navike konzumiranja banana jedete više kalorija nego što je vašem telu potrebno, to bi moglo dovesti do nezdravog debljanja. Više od 90% kalorija u bananama dolazi iz ugljenih hidrata.

U nezrelim ili zelenim bananama glavni izvor ugljenih hidrata dolazi iz skroba. Kako plod dozreva, skrob se pretvara u šećer. Dakle, dok vaša banana sazre za jelo, velik udeo kalorija možda dolazi iz šećera. Prekomerna konzumacija ugljenih hidrata mogla bi otežati kontrolu šećera u krvi onima koji imaju povišen nivo šećera u krvi, odnosno stanja poput dijabetesa ili predijabetesa.

Usto, konzumacija previše banana može dovesti do nedostatka hranjivih sastojaka, pogotovo ako uz njih ne jedete hranu koja sadrži hranjive sastojke koji nedostaju ovom popularnom voću, poput proteina, masti, kalcijuma, vitamina D i gvožđa.

Ipak, ne postoji određeni broj banana koji biste smeli pojesti. To zavisi od vaših jedinstvenih potreba za kalorijama i hranjivim supstancama. U teoriji biste mogli jesti banana koliko god želite, sve dok ne preterujete s kalorijama te ne izbacujete druge namirnice i hranjive sastojke koji su potrebni vašem telu.

Međutim, jedna do dve banane dnevno smatraju se umerenom konzumacijom za većinu zdravih ljudi, navodi Healthline.

Izvor: Index.hr