Održana zajednička sednica Saveta za zapošljavanje i privredu

564

U sali Skupštine opštine Kula, danas je održana zajednička sednica Saveta za zapošljavanje i privredu. Sednicom je predsedavao predsednik Saveta Damjan Miljanić, a osim predstavnika Opštinske uprave Kula, sednici su prisustvovali i predstavnici JKP „Komunalac“ Kula, LAG „Srce Bačke“, Sigma DOO Kula, Blaško – gradnja, Srednje stručne škole Crvenka, AD „Bačka“ Sivac, Nacionalne službe za zapošljavanje i DOO Jafa Crvenka.

Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, članovi Saveta prešli su na analizu situacije izazvane pandemijom kovid 19, što je bila sledeća tačka dnevnog reda. Predsednik Saveta, Damjan Miljanić rekao je da trenutna situacija u opštini Kula nije za proglašenje vanredne situacije, ali da je daleko od stabilne.

-Mere su podignute na najviši nivo, a dezinfekciona sredstva su obezbeđena u dovoljnoj količini, u velikoj meri zahvaljujući i donaciji kompanije „Sigma“, rekao je Miljanić. Takođe, on se zahvalio kompaniji „Jafa“ za celokupan doprinos tokom vanrednog stanja.

Ivan Marić, iz Nacionalne službe za zapošljavanje je rekao da je posle ukidanja vanrednog stanja bila vraćena praksa ličnog javljanja na evidenciju, da bi se od sredine jula ponovo uvelo javljanje putem telefona, kao i prijava na evidenciju putem maila. Takođe, poslodavcima je omogućeno konkurisanje putem interneta.

Na dnevnom redu našao se i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2021. godinu, a predložene mere su: javni radovi, podrška pri samozapošljavanju, stručna praksa, obuke za povećanje mogućnosti za samozapošljavanje i zapošljavanje/promocija ženskog preduzetništva, preduzetnički šalter-informacije o potencijalnim izvorima finansiranja, osnaživanje udruženja, SEED step III program, dualno obrazovanje, biznis inkubator.

Usvajanje Plana je predviđeno u decembru, tako da su moguće njegove izmene i dopune.