VRBAS – Akcija dobrovoljnog davanja krvi

499

U toku vanredne situacije u celokupnom zdravstvenom sistemu, izazvane pandemijom virusa Covid 19, smanjene su zalihe svih krvnih grupa.

Foto: M. V.

Krv i komponente krvi stalno su potrebne pacijentima, a transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno i u vreme pandemije. Crveni krst apeluje na sve lokalne samouprave da nastave organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi i da ovakve aktivnosti ne tretiraju kao okupljanje ljudi, već kao preduslov lečenja obolelih u sistemu zdravstvene zaštite.

“Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi  za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika kao i planirane hirurške intervencije. Upravo zato, molimo sve građane, ukoliko im zdravstveno stanje dozvoljava, da se odazovu na akcije davanja krvi koje organizujemo u saradnji sa Crvenim krstom Vrbas”-izjavila je Zorica Bjelić, saradnik za odnose sa javnošću Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Prilikom organizacije akcija dobrovoljnog davanja krvi poštuju se procedure i preventivne mere radi sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi, u skladu sa propisima i donetim merama i to:

  • Pre akcije vrši se dezinfekcija prostorija, dezinfekcija radnih površina i planira se maksimalni broj ljudi u prostorijama;
  • Na dan održavanja akcije dobrovoljnog davanja krvi postavlja se dezo barijera, održava se distanca od 1,5 m između svih učesnika akacije i vrši se dezinfekcija ruku svih učesnika akcije;
  • Svi zaposleni u Crvenom krstu, kao i volonteri, koriste zaštitna sredstva (vizire, maske, rukavice);
  • Ekipa Zavoda za transfuziju krvi koristi svoju zaštitnu opremu;
  • Po završetku akcije ponovo se radi dezinfekcija prostora.

Akcija davanja krvi u Crvenom krstu Vrbas biće održana 13.11.2020. godine, petak, u terminu od 8 do 11 časova u prostorijama Crvenog krsta Vrbas.

Život ne može da stane, daj krv!