Nova studija otkrila kada su oboleli od covida-19 najzarazniji

1014

Osobe pozitivne na covid-19 najverojatnije će biti vrlo zarazne u prvih pet dana nakon što razviju simptome, potvrđuje novo istraživanje, ističući potrebu za brzom izolacijom.

izvor: pixabay.com

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet takođe pokazuje da asimptomatske osobe mogu virus brže ukloniti iz svog tela i mogu biti zarazne kraće vreme.

Na prvom pregledu te vrste, istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prenosu infekcije korona virusom.

Istraživači su uporedili svoja otkrića o covidu-19 s dva druga soja korona virusa kako bi bolje razumeli zašto se covid-19 tako brzo širio. Otkrili su da virusno opterećenje (količina virusa otkrivena u telu kroz različite faze infekcije) SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje covid-19) doseže vrhunac u gornjim disajnim putevma rano u toku bolesti, između pojave simptoma i petog dana.

To je značajno jer se smatra da je virus u gornjim disajnim putevima glavni izvor prenosa. U poređenju sa virusnim opterećenjem za dva druga soja korona virusa (SARS-CoV i MERS-CoV), dostiže vrhunac kasnije – između 10 i 14 dana< odnosno 7 i 10 dana – pružajući više vremena za prepoznavanje simptoma i karantin, prenosi HuffPost.

Izvor: index.hr