
1. Citrusi
Citrusi obiluju vitaminom C pa je preporučljivo naoružati se grejpom, narandžama i limunom.
2. Šampinjoni
Ne samo da sadrže vitamin B, riboflavin i niacin nego i selen.
“Selen je esencijalna hranjiva materija koju naša tela ne mogu stvoriti pa ga moramo dobiti kroz prehranu. Istraživanja pokazuju da osobe s niskim nivoom selena imaju smanjenju sposobnost reagovanja na virusne infekcije”, objašnjava dr. Sassos.
3. Fermentirana hrana
Krastavci, masline i jogurt pomažu održati razinu zdravih bakterija u vašim crijevima i povećati proizvodnju antitijela.
4. Crvena paprika
Crvena paprika sadrži dva puta više vitamina C nego citrusi, a i izvrstan je izvor beta karotena.
5. Brokoli
Brokoli je pun vitamina A, C i E, minerala te tone antioksidansa.
6. Lubenica
I lubenica je puna vitamina C.
7. Beli luk
Iako nećete imati ugodan zadah, isplati se konzumirati beli luk. Sadrži puno komponenti koje jačaju imunitet.
8. Slatki krompir
Slatki krompir pun je beta karotena koji telo pretvara u vitamin A i pomaže u ojačavanju imunološkog sistema.
9. Spanać
Spanać je pun vitamina C, beta karotena i antioksidansa.
10. Leblebije
Leblebije imaju puno proteina, vlakana i cinka.