U Somboru proglašena vanredna situacija. U somborskoj bolnici PET pacijenata na respiratoru.

3124

Zbog povećanja broja zaraženih i izrazito nepovoljne epidemiološke situacije na osnovu dostavljenog izveštaja Zavoda za javno zdravlje Sombor, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji Grada Sombora.

Kako je saopšteno, vanredna situacija je proglašena zbog širenja epidemije zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 , radi sprovođenja neophodnih mera zaštite i spasavanja. Odluka je doneta na osnovu Zaključka gradskog Štaba za vanredne situacije sa hitne elektronske sednice koja je održana 30.11.2020. godine, saopštili su nadležni grada.

Sve do sada donete Naredbe i akti gradskog Štaba za vanredne situacije vezane za preduzimanje mera na sprečavanju širenja epidemije zarazne bolesti COVID-19 ostaju na snazi i nakon donošenja Odluke o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Grada Sombora.

Odžaci su bili prva opština u Zapadnobačkom okrugu koja je uvela vanrednu situaciju 23. novembra.

Saopšteno je tom prilikom da glavni razlog za uvođenje vanrednog stanja izveštaj Zavoda za javno zdravlje u kojem je utvrđeno da je stopa prevalencije premašila propisani broj ukupno obolelih za teritoriju opštine sa manje od 30.000 stanovnika, što su uslovi da se proglasi vanredna situacija za celu teritoriju opštine Odžaci.

Opštinski štab se obavezao da će redovno informisati i obaveštavati stanovništvo i javnost o svim bitnim činjenicama od značaja za zaštitu i spasavanje, kao i prestanku opasnosti zbog kojih je vanredna situacija uvedena.

U somborskoj bolnici pet pacijenata na respiratoru

U somborskoj opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“ kažu za RTV da se na Odeljenju za kovid leči 82 pacijenata pozitivna na koronavirus, a pet pacijenta je u teškom stanju i oni su na mehaničkoj ventilaciji.

U bolnici ističu da se medicinsko osoblje, koje je bilo zaraženo koronavirusom, polako iz samoizolacije vraća na posao.

Nadležni apeluju na građane da poštuju protivepidemijske mere kako bi sprečili dalje širenje virusa.

Somborski Štab za vanredne situacije ranije je doneo mere da na sahrani može prisustvovati maksimum deset lica, a da fitnes centri, teretane, frizerski i kozmetički saloni ne rade od 18 sati do 7 časova narednog dana.

Izvor: RTV