Zašto kitimo jelku i koja je njena simbolika?

1045

Ne možemo zamisliti decembar, Novu godinu, ni Božić bez šarene i okićene jelke. Čak i u tradicijama koje ne proslavljaju rođenje Isusta Hrista, ukrašena jelka predstavlja novogodišnji simbol i označava novi početak. Jeste li se ikada zapitali zašto kitimo jelku i koja je njena simbolika?

izvor: pixabay.com

Prema različitim izvorima informacija, u istoriji se “ova pojava” veže za stare rimske paganske običaje. Idući dalje kroz istoriju, u hrišćanstvu postoji legenda koja govori da su ispred pećine, u kojoj je rođen Isus, bila tri zimzelena drveta. Prvo je bilo kedrovo, drugo bor, a treće jela. Neposredno, po njegovom rođenju, prema legendi, sva tri drveta su se zatresla i pozdravila njegov dolazak na svet. Kedar je novorođenčetu podario mirišljave iglice, a bor šišarke. Jedino jela nije imala plod, te je zaplakala. Anđeo se smilovao i poklonio joj zvezdu s neba koju je ona spustila pred Isusa. Iz ove legende dolazi i verovanje da se na vrh okićene jelke postavlja zvezda.

U 11. veku u Nemačkoj se za Božić kitila jelka crvenim jabukama. U zapadnoj Nemačkoj jelka se ukrašavala i kolačićima raznih oblika i svećama, kao simbolom večne svetlosti.

Ritual kićenja se vremenom proširio po celoj Evropi. Na zelene grane jelke stavljale su se jabuke, kolači, orasi, urme, mašne, suve šljive. Ali, prema jednoj drugoj legendi, nemački duvač stakla bio je vrlo tužan, jer nije imao novac za jestive ukrase za svoju decu. Odlučio je da napravi staklene kugle. Njegovi ornamenti su izazvali veliko oduševljene i on se brzo obogatio.

U 17. veku u Ameriku je običaj kićenja jelke došao zahvaljujući Nemcima koji su naselili te prostore, a u 19. i 20. veku misionari su ovaj običaj doneli u Aziju.

Ipak, kićenje jelke ne pripada samo zapadnoevropskoj, katoličkoj i protestantskoj kulturi. Na području čitave bivše Jugoslavije, pre dolaska komunizma, grančica hrasta (badnjak) je imala značajnu ulogu u božićnom ritualu. Ipak, pedesetih godina prošlog veka tokom SFRJ počinje masovnije kićenje jelke i ona ulazi u domove svih naroda i narodnosti bivše države.

Nije bitno da li ukrašavate jelku skupocenim staklenim kuglicama ili onim jeftinijim plastičnim, ona predstavlja simbol blagostanja, sreće, radosti i nade. Čak se oni malo stariji sećaju i pravljenja papirnatih ukrasa u školi i toplom domu, uz mirise novogodišnjih kolača.

Jedno je sigurno – kićenjem jelke pravite lepu porodičnu zabavu i stvarate tradicionalne rituale koji će vas pratiti ceo život.