Da li unosite previše proteina? Ovi simptomi vas na to upozoravaju

689

Protein je vrlo hranjiva materija, bilo da želite skinuti kilograme ili izgraditi mišiće. Protein pomaže ubrzanju metabolizma, smanjenju apetita, a regulisanju i nekoliko hormona i tako pridonosi gubitku kilograma. Zbog svega navedenog, čini se prilično logičnim uključiti više proteina u svoju ishranu ako vam je cilj skinuti nekoliko centimetara u struku, ali ako preterate, to može izazvati određene nuspojave.

Izvor: pixabay.com

Unos proteina zavisi od godina, pola, nivoa telesne aktivnosti, trudnoće i dojenja. Normalnoj odrasloj osobi preporučuje se da dnevno jede 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine. Ako se osoba bavi umerenom do intenzivnom telesnom aktivnosti, tada se količina unosa proteina može kretati između 1,3 i 1,6 grama. U svakom slučaju, unos proteina ne sme prelaziti više od 1,6 grama po kilogramu telesne težine dnevno jer to može uzrokovati nekoliko zdravstvenih komplikacija.

Evo pet stvari koje se mogu dogoditi ako unesete previše proteina.

Loš zadah

Ograničenje unosa ugljikohidrata i povećanje unosa proteina može dovesti do neugodnog zadaha. To se događa jer u nedostatku ugljenihidrata vaše telo prelazi u metaboličku ketozu. Počinje proizvoditi energiju iz drugih izvora, što dovodi do proizvodnje hemikalija koje daju neugodan voćni miris.

Zatvor

Ishrana s visokim unosom proteina i ugljenih hidrata takođe znači i manji unos vlakana. Poznato je da smanjenje unosa vlakana može dovesti do probavnih problema i zatvora. U slučaju da jedete previše mlečnih proizvoda, to bi moglo dovesti do proliva.

Vrtoglavica

Vrtoglavica je još jedan uobičajeni simptom kod ljudi koji konzumiraju previše proteina. Kad jedete više proteina, morate smanjiti unos ugljenih hidrata kako biste održali broj kalorija na zadovoljavajućem nivou. Nizak nivo ugljenih hidrata znači da vaš mozak dobija manje šećera, zbog čega se mogu javiti vrtoglavice. Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak, a nedostatak ovog hranjivog sastojka u telu može uticati na vašu koncentraciju i raspoloženje.

Dehidracija

Studija iz 2002. otkrila je da povećani unos proteina može smanjiti nivo hidratacije. Bubreg koji mora napornije raditi kako bi uklonio višak proteinskog i dušičnog otpada od metabolizacije proteina. Na kraju ćete zbog toga previše mokriti, osećaćete veću žeđ, a posledica može biti dehidracija.

Debljanje

Iako vam je motiv za povećanje unosa proteina možda gubitak kilograma, ako preterate, efekt može biti suprotan. Prekomerni unos proteina koji se konzumira obično se skladišti u telu, dok se višak aminokiselina izlučuje. To može dovesti do privremenog debljanja.

Izvor: index.hr