Povoljnija epidemiološka slika u Zapadnobačkom okrugu: U Kuli i dalje NAJVIŠE obolelih

1902

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u Vojvodini kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima.

Upravo je takva slika u Zapadnobačkom okrugu, gde je prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje 2.312 obolelih od Kovida – 19. Radno vreme Kovid ambulante se za vreme praznika neće menjati, dok Zavod za javno zdravlje neće raditi samo 1.januara.

Brojke pokazuju da je epidemiološka slika bolja, kažu epidemiolozi somborskog Zavoda za javno zdravlje i nadaju se da će broj obolelih od korona virusa u narednim danima padati. Međutim, kakva će slika biti posle Nove godine zavisiće od poštovanja svih propisanih mera.

Dr Gordana Cvetić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Sombor: „Od početka pandemije uradili smo skoro 8.000 testiranja. Nadam se da će situacija biti bolja i da će mere dati željene efekte. Kula nam prednjači i tamo je porast na 845 aktivnih slučajeva, u Somboru je trenutno 762 slučaja, u Apatinu je 308, i u Odžacima 397. Ne radimo samo 1. januara, dok sve ostale dane radimo redovno“.

Broj pregledanih pacijenata tokom proteklih nedelju dana je skoro isti, ističu u sombroskoj Kovid abulanti i dodaju da je od testiranih manje pozitivnih na korona virus. Kovid ambulanta za vreme praznika radiće redovno od 7 do 20 časova.

Dr Zdravko Hlodik, načelnik Kovid ambulante u Somboru: „Ukupna broj pregledanih pacijenata je 648 tokom protekle sedmice, a broj tetsiranih 517, dok smo prema somborskoj bolnici uputili 102 pacijenta. Pacijenti koji su pozitivni na koronu su se uglavnom zarazili putem bliskih kontakata i zbog toga što nisu nosili zaštitnu masku“.

I u somborskoj kažu da je slika nešto bolja, ali poručuju da nije vreme za opuštanje. Na Kovid odeljenju trenutno se leči 53 pacijenta, dva su na respiratoru.

Poštovanje mera za vreme predstojećih praznika biće strogo kontrolisane, poručuju nadležni.

Izvor: RTV