Božićna česnica. Kako da je napravite?

2522

Za dan Hristovog rođenja, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pripremaju se i neki kolači koji se prave isključivo za Badnji dan ili Božić.

izvor: opanak.rs

Običaji se razlikuju u pojedinim zemljama, ali se gotovo svuda zna za Božićnu česnicu, koja krasi svečanu trpezu i doprinosi da se ovaj praznik što lepše i svečanije proslavi.

Stari je običaj da se na dan Božića, pre ručka lomi pogača koju je domaćica tog jutra umesila. Članovi porodice okreću pogaču u krug, a zatim je prelome na onoliko delova koliko ima ukućana.

Domaćica ustaje rano, pre zore, da umesi česnicu. U testo stavlja metalni novčić (nekada se stavljao zlatnik), a za onog ko ga pronađe važi da će imati para tokom cele sledeće godine.

U nekim krajevima pored novčića u česnicu se zamese i drugi sitni predmeti izrezani od drenovog ili nekog drugog drveta. Svaki od tih predmeta predstavlja neki deo imovine: živinu, volove, krave, svinje, pčele, pa ko nađe koju od ovih oznaka, u tome će imati sreće te godine, na primer, ako nađe oznaku pčele- imaće dosta meda te godine ili oznaku vola- biće dobar orač.

U zavisnosti od kraja, česnica se nekada pravi bez kvasca, a nekad sa kvascem. Evo jednog recepta koji smo pronašli za vas.

Za česnicu vam je potrebno:
– 2 jajeta
– 1 paketić kvasca
– 1/2 l mleka
– 1 kg brašna
– so
–novčić

Priprema:
U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Dodajte jedno umućeno jaje.Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da dobijete glatko testo. Nakon što ste testo dobro izmesili pokrijte ga čistom krpom i ostavite ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte česnicu kao pogaču i ubacite novčić. Spustite česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte i premažite celu površinu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj pećnici dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.
Posebno je važno da se česnica ne seče nožem, već da svako lomi svoje parče rukama.