Tajna savršeno kuvanog vina

575

S hladnim zimski mesecima dolazi i tradicija uživanja u kuvanom vinu. Poseban je užitak prošetati po ovoj hladnoći pa zastati i popiti šolju finog kuvanog vina. Još ako je taj napitak napravljen savšeno, tada možemo da kažemo da greje i dušu i telo.

Izvor: pixabay.com

Ako ga ipak želite pripremiti u toplini svog doma, imamo odličnu vest – priprema kuvanog vina ne može biti jednostavnija i brža. Vrlo verovatno, sve sastojke već imate u svom domu, a ako je tako, samo vas 10-ak minuta deli od odličnog domaćeg kuvanog vina.
Postoji puno varijacija na temu kuvanog vina, ali osnovni recept bi izgledao otprilike ovako:

Sastojci: 
1 paketić kore cimeta,
1 litar crvenog vina,
7 karanfilića,
150 do 200 ml vode,
5 do 7 kašika šećera,
po želji narandžina kora.

Priprema:

U vodi rastopite šećer, dodajte cimet i karanfiliće i kuvajte dok otprilike pola vode ne ispari. Ulijte vino i zagrejte do vrenja. Tekućinu, kuvano vino, poslužite u toplim šoljama ili u čašama sa metalnom drškom.
Tajni sastojak: Želite li da vam kuvano vino dobije posebnu aromu, u njega stavite nekoliko zrna bibera i prokuvajte sa ostalim začinima. Crni biber poslužiće vam i ako pri ruci nemate karanfilić. Takođe, kod serviranja u šolju ubacite krišku narandže – daće vinu još posebniji ukus.
Uživajte!