Ovo je trenutno stanje sa novoobolelima u Zapadnobačkom okrugu

801

U Zapadnobačkom okrugu konačno je došlo da pada broja aktivnih slučajeva od korona virusa, a trenutno je ispod 800 inficiranih. Prve doze Fajzerove vakcine primili su medicinski radnici, a odziv je odličan, kažu u somborskom Domu zdravlja. Medicinski radnici, koji su se vakcinisali, kažu da se osećaju odlično. U somborskoj Opštoj bolnici "dr Radivoj Simonović" kažu za RTV da se na Kovid odeljenju trenutno leči 37 pacijenata, a teških slučajeva na respiratorima nema.

U Zapadnobačkom okrugu konačno je došlo da pada broja aktivnih slučajeva od korona virusa, a trenutno je ispod 800 inficiranih. Prve doze Fajzerove vakcine primili su medicinski radnici, a odziv je odličan, kažu u somborskom Domu zdravlja. Medicinski radnici, koji su se vakcinisali, kažu da se osećaju odlično. U somborskoj Opštoj bolnici „dr Radivoj Simonović“ kažu za RTV da se na Kovid odeljenju trenutno leči 37 pacijenata, a teških slučajeva na respiratorima nema

„Najviše aktivnih slučajeva i dalje ima Sombor i to 319, zatim Kula ima 215 slučajeva, Apatin 93 inficirana, dok je u Odžacima 97 obolelih“, kaže dr Gordana Cvetić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Sombor.

Fajzerovu vakcinu primili su prioritetno zdravstveni radnici u Somboru, Kuli i Apatinu.

„Vakcinisala sam se zbog toga što je vakcina osnovna zaštita od Kovid – 19 bolesti, a u ovom momentu i jedini vid zaštite. Dobro se osećam i preporučujem i ostalima da se vakcinišu“, iskrena je Ivana Pintarić, medicinski radnik Dom zdravlja „dr Đurđe lazić“Sombor.

„Medicinski radnici su primili prvu dozu vakcine, a nakon 21 dan se dobija druga doza i onda se u roku sedam dana očekuje da organizam stvori dovoljnu količinu anti tela. Ovo je važno da svi naši zaposleni budu zaštićeni od ove infekcije“, kaže dr Uri Emeše, direktor Doma zdravlja „dr Đorđe Lazić“Sombor.

„Vakcinacija je počela tokom prošle nedelje i radi se po prioritetnim grupama zdravtsvenih radnika, u domovima zdravlja i bolnici, gde smo za poršlu nedelju primili 130 doza fajzerove vakcine“, kaže dr Gordana Cvetić.

Klinička slika kod pacijenata je i dalje slabost, malaksalost, temperatura i kašalj.

„U protekloj nedelji imali smo 451 pregled, a 271 pacijent je tetstiran na Kovid – 19, to je otprilike pad od 20 odsto, u odnosu na nedelju pre toga. Prema Opštoj bolnici u Somboru smo uputili 30 odsto amnej pacijenata nego pre nedelju dana i to 47 pacijenata, a 54 osobe su bile pozitivne, što je opet nekako u skladu sa republičkim prosekom“, kaže dr Zdravko Hlodik, načelnik Kovid ambulante u Somboru.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da je prvih 130 doza Fajzerove vakcine već utrošeno, a ove nedelje se očekuju nove doze i distribucija prema gerontološkim centrima i prioretetnim grupama zdravstvenih radnika.

izvor: RTV