Evo koliko novca je IZGUBILA filmska industrija u 2020. godini

548

Zarada holivudskih filmova strmoglavila se prošle godine i zabeležila pad od 80 posto na području Severne Amerike jer je koronavirus zatvorio bioskope, a filmski studiji odgložili su objavu mnogih filmova.

Izvor: pixabay.com

Prema istraživačkoj kompaniji Comscore, prikazivanje filmova na području Severne Amerike u 2020. je donelo 2.2 milijarde dolara, a godinu ranije 11.4 milijarde dolara.

Prihod ostvaren u 2020. tako je nizak da nije zabeležen gotovo 40 godina, prema podacima Box Office Mojoa.

Od prihoda u prošlog godini manji su bili oni daleke 1981., kad je zarada iznosila 918 miliona dolara, a te godine „Superman II“ bio je najveći hit.

Na ivici bankrota

Prema časopisu Variety, globalna zarada holivudskih filmova u 2020. pala je 71 posto.

Pandemija je zatvorila bioskope širom sveta sredinom marta 2020. i dovela neke male, ali i velike lance poput AMC Entertainmenta na ivicu bankrota.

Ukupno 274 filma, među kojima i najiščekivaniji 25. film o Jamesu Bondu „No Time to Die“, „Top Gun: Maverick“ i deveti „Brzi i žestoki“ (Fast and Furious), odložili su premijere za 2021., prema izveštaju Comscorea.

Zbog toga je u prošloj godini najviše zaradio film studija Sony Pictures „Zločesti momci zauvek“ (Bad Boys for Life). On se počeo prikazivati u bioskopima u januaru i zaradio je 206 miliona dolara.

Comscore navodi da je većina prihoda u 2020. bila od drive-in bioskopa.

Izvor: index.hr