ODŽACI – Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

155

U nedelju 31. januara obeležen je Nacionalni dan bez duvanskog dima. Taj dan je ove godine obeležen pod sloganom „365 DANA BEZ DUVANSKOG DIMA“.

Pored skretanja pažnje na štetne efekte upotrebe duvana i duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu, poseban akcenat je stavljen na značaj prestanka pušenja.

Poražavajući je podatak da u Srbiji usled upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu, prevremeno umre najmanje 15.000 ljudi godišnje. Najnoviji rezultati Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuju da je 2020. godine pušilo 36% punoletnih stanovnika. Upotreba duvana i duvanskih proizvoda je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, a povećava rizik obolevanja od bolesti disajnih puteva i malignih obolenja.

Posebno osetljiva populacija su mladi. Upotreba duvana ugrožava i osobe iz okruženja koje su izložene duvanskom dimu, pogotovo odojčad i decu.

Sve je više podataka iz istraživanja o tome kako štetne materije iz duvanskog dima, a koje se dugo zadržavaju na odeći, nameštaju, igračkama ugrožavaju zdravlje i ne mogu se eliminisati provetravanjem. Dakle, ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu iz okoline.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima Crveni krst Odžaci organizovao je štand u centru grada. Volonteri su sugrađanima delili edukativni materijal o štetnosti pušenja, blagodetima po život i zdravlje kada se cigarete ostave i promovisali zdrave stilove života. Za svaku ugašenu cigaretu delili su bombone i jabuke.