U bolnicima oko 4.000 pacijenata, interesovanje za vakcinaciju iznad očekivanja

978

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 397.002‬ osobe, a zabeleženo je 4.038 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Prema poslednjem preseku, još 18 pacijenata preminula su od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 1.739 osoba, od 10.471 testiranog.

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 4.034 hospitalizovanih pacijenata, dok se 145 osoba nalazi na respiratorima. U Srbiju je juče stiglo još 9.360 doza “Fajzerove” vakcine.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da jei nteresovanje za vakcinaciju preko očekivanja.

Kada je reč o epidemijskoj situaciji, istakao je da ne treba širiti paniku, ali da su brojevi koje smo imali i novembru i decembru ekstremni i zastrašujući i nisu reper da kažemo da je sada odlična situacija.

“I dalje je 4.000 ljudi u bolnicama, 140 pacijenata na respiratoru – to su ozbiljni brojevi koji ne dozvoljavaju da se opuštamo. Zdravstveni sistem je u ovom trenutku i dalje veoma opterećen, jer imamo kovid pacijente o kojima moramo brinuti vrlo ozbiljno, s druge strane imamo nekovid pacijente koji su trpeli ovu kovid situaciju”, rekao je Đerlek.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da do sredine februara nije realno govoriti o eventualnom popuštanju mera za sprečavanje širenja koronavirusa, jer je i dalje visok nivo aktivnosti virusa.

Kon je rekao da je izgleda bio u pravu kada je još ranije govorio da o popuštanju mera nema govora do sredine februara jer, kaže, još je vrlo skeptičan, pošto se ne spušta broj novozaraženih.

Izvor: RTV