
Sastojci:
40 g svežeg kvasca,
2 kašike šećera,
2 kašike brašna,
300 ml mlakog mleka,
2 kašike jogurta,
650 g brašna,
2 kašičice soli,
6 kašika ulja.
Beli slani preliv:
2 kašičice soli,
4 kašičice brašna,
pola kašičice sode bikarbone ili praška za pecivo,
malo vode.
Priprema: U mlakom mleku razmutiti kvasac, šećer i kašiku brašna. Ostaviti da odstoji 5-10 min, pa dodati brašno, so, jogurt i ulje. Umesite meko testo koje se ne lepi za ruke, pa ostavite da stoji na toplom mestu 30 minuta, da lepo naraste.
Kad nadođe, testo premesiti, prebaciti na radnu površinu i podeliti na jednake loptice. Svaki posebno istanjiti rukama i formirati oblik štapića. Pleh obložite papirom za pečenje, poređajte štapiće i pecite 10 minuta na 220 stepeni.
Za to vreme pripremite slani preliv – pomešajte navedene sastojke za preliv, izvadite slance i „prošarajte“ prelivom pomoću kašike. Vratite u rernu da se zapeče još 2-3 minuta.
Uživajte u prelepom ukusu štapića kao iz najbolje pekare!