Ulazak u Srbiju iz Mađarske bez PCR testa

1276

Lica koja u Srbiju dolaze iz Mađarske, ponovo mogu u našu zemlju da uđu bez negativnog PCR testa. Što se Mađarske tiče, pravila su nepromenjena – dozvoljeno je kretanje u zoni od trideset kilometara, s rokom povratka od dvadeset i četiri sata.

Izvor: Getty images/Andreas Rent

Bez dužih zadržavanja ovoga popodneva na ulazu u Srbiju iz Mađarske na Graničnom prelazu Horgoš. Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, izmenjena je odluka po kojoj je za ulazak u Srbiju potreban negativan PCR test ne strariji od 48 sati licima iz svih država sveta, izuzev Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sevrene Makedonije i od juče Mađarske.

To bi trebalo da olakša putovanje našim državljanima koji rade u Mađarskoj.

Međutim, kako mera precizira iz koje zemlje putnik dolazi, ali ne i sa kojim pasošem, u praksi je to značilo da su u Srbiju preko Horgoša mogli da uđu i putnici u vozilima ne samo sa srpskim ili mađarskim, već i sa nemačkim, austrijskim i drugim tablicama, koji su nakon pasoške i carinske kontrole mogli nesmetano da nastave svoj put.

Odluka znači i lakše putovanje naših državljana u Mađarsku, u kojoj i dalje važe ista pravila, boravak u zoni od trideset kilometara, najviše dvadeset i četiri sata, s tim da je u ovoj zemlji i dalje na snazi ograničenje kretanja posle dvadeset časova.

 

 

Izvor: RTV