Krizni štab traži pooštravanje mera, potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata?

4248

Ako broj novozaraženih nastavi da raste, medicinski deo Kriznog štaba tražiće sledeće sedmice da se epidemiološke mere zategnu, a konkretan predlog biće da se privremeno potpuno zatvore ugostiteljski objekti, uključujući i one u hotelima, pišu Novosti.

Iako i sa porastom broja obolelih imamo gotovo četiri puta manje pozitivnih na virus korona nego u najtežim danima ovog talasa, po proceni medicinskog dela Kriznog štaba epidemiološka situacija nije dobra i „ide“ ka pogoršanju.

To je ocena na osnovu dva kriterijuma – porasta broja zaraženih, i onog još važnijeg – velikog broja hospitalizovanih.

U internoj komunikaciji članovi Kriznog štaba, prema saznanjima Novosti, ovih dana najviše analiziraju puteve širenja zaraze, a zaključak je da su „žarišta“ puni hoteli u zimskim centrima i ugostiteljski objekti generalno, koji uglavnom poštuju radno vreme, ali ne i protivepidemijske mere, naročito ne onu koja se odnosi na dozvoljeni broj osoba prema kvadraturi.

Izričito smo rekli da ne dozvoljavamo da se u pretećoj epidemiološkoj situaciji bilo šta od mera popušta, rekao je za Novosti Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba.

Izvor: RTV