Pet najjednostavnijih načina da smanjite holesterol

571

Uprkos informacijama o ishrani na svakom koraku, još uvek postoji velika zabluda oko kolesterola. Tako studije u poslednjih 10 godina pokazuju da vas jaja za doručak neće ubiti, a zasićene masti ne uzrokuju bolesti srca.

Izvor: pixabay.com

Ako vas zanima kako najlakše smanjiti holesterol, čitajte dalje…

1. Smanjite unos šećera

Ostavite na trenutak masnoću po strani i prestanite piti gazirane sokove, voćne napitke koji sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS) i slatki čaj. Izbacite rafinisane ugljenehidrate poput keksa, kolača, slatkih žitarica i bombona. Ovaj korak je najlakši način za snižavanje holesterola jer je slatku hranu i piće vrlo lako prepoznati u ishrani.

Uz to, izbacivanje dodanih šećera nudi dodatnu motivaciju za mršavljenje i bolju kontrolu šećera u krvi. S druge strane, ishrana s visokim nivoom šećera određuje broj vaših lipida. Naime, studija objavljena u časopisu American Medical Association pokazala je da kada ljudi povećavaju konzumaciju šećera, njihov HDL (“dobar”) holesterol pada, a trigliceridi (masnoće u krvi povezane s kardiovaskularnim bolestima) rastu. To je loša kombinacija jer i niski HDL i visoki trigliceridi povećavaju rizik od srčanih bolesti.

2. Izbegavajte transmasne kiseline

Transmasne kiseline se smatraju najgorom vrstom masti za vaše srce jer podižu nivo LDL holesterola. Budući da su toliko nezdrave, Food and Drug Administration drastično je smanjila količinu dopuštenih transmasti u pakovanoj hrani.

3. Zamenite zasićene masti zdravima

Konzumacija puno zasićenih masti, koje se obično nalaze u životinjskim proizvodima, može povisiti holesterol, i dobar i loš LDL, te povećati upalu, navodi klinika Mayo. Nacionalni obrazovni program američkog Nacionalnog instituta za zdravlje preporučuje zdravim odraslim osobama  da ograniče unos zasićenih masnoća na manje od 7% dnevnih ukupnih kalorija.

“Ključ je zamena zasićenih masti zdravijim izvorima masti poput maslinovog ulja, ulja repice, orašastih plodova, semenki, avokada”, kaže Chris Mohr, wellness savetnik s MohrResults.com.

4. Jedite više topivih vlakana

Čuli ste to milion puta: prehrambena vlakna smanjuju holesterol. Ali znate li važniju vrstu kada su u pitanju masnoće u krvi? Topiva vlakna koriste se za reguliranje holesterola i šećera u krvi. Dobijate ih iz zobenih pahuljica, graška, ječma, lanenih semenki, jabuka i krušaka.

5. Redovno vežbajte

Možda nije najlakši način za poboljšanje profila holesterola, ali deluje. Studije su pokazale da 30-minutni aerobik koji  povećava puls može smanjiti loš holesterol i podići onaj dobar. Čini se da vežbanje ima veći učinak na HDL holesterol, lipide koji uklanjaju LDL koji začepi arteriju, piše Eat This, Not That.

 

Izvor: Index.hr