Srbija danas slavi Dan državnosti

133

Srbija danas obeležava Dan državnosti kao podsećanje na Sretenje 1804. godine kada je počeo Prvi srpski ustanak i oslobađanje od Turaka, kao i 1835. kada je donet Sretenjski ustav.

Foto: Wikimedia Commons

Viđeniji Srbi sa teritorije Beogradskog pašaluka okupili su se na Sretenje 1804. godine u Marićevića jaruzi u Orašcu, gde su doneli odluku o podizanju ustanka protiv Turaka, a za vožda je izabran Đorđe Petrović, poznatiji kao Karađorđe. Odluci o podizanju ustanka prethodilo je pogubljenje uglednih narodnih prvaka koje su dahije pobile zbog navodne nelojalnosti. Ovaj događaj poznat je u istoriji kao seča knezova.

Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, koji je bio jedan od najliberalnijih ustava tog doba, a ustavne odredbe bile su oblikovane po uzoru na ustave Francuske i Belgije. Velike sile smatrale su da je ustav previše liberalan u poređenju sa ustavima evropskih zemalja tog vremena, osim izuzetaka poput Francuske i Belgije, zbog čega je ubrzo suspendovan.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara i slavio se sve do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, posle čega je ukinut. Ovaj praznik je u Srbiji ponovo počeo da se slavi 2002. godine.