Kuljani odali počast Balaševiću

2040

Davno je bilo kada je nečija smrt izazvala toliko reakcija na prostorima Jugoslavije ili, kako se to danas kaže, prostoru cele regije. Umirali su brojni umetnici i javne ličnosti, ali ničija smrt već dugo nije ovoliko pogodila ljude i izazvala takvu reakciju kao smrt Đorđa Balaševića.

Izvor: T. Tamaš

On je otpevao sve naše tuge i ljubavi.

To i nije neko čudo jer Balašević je otpevao sve naše tuge, sva razočaranja, sve sretne i tužne ljubavi, smrti, ratove i besmisao istih. Svojim neverovatnim talentom i osećajem za reči opisao je sve naše živote i sudbine i poznavao naše najdublje i najskrivenije osećaje bolje od nas samih. I niko nije tako opisao tu prostu dušu slavensku kao on.

Nemoguće je izdvojiti njegove najbolje pesme. I vrsnim poznavateljima njegovog opusa i njegovim najvećim obožavateljima teško je izdvojiti jednu ili pet najdražih pesama.

Jednom je rekao: „Život? To ti je ono na grobu, pa kad piše godina rođenja i godina smrti. E, ona crtica između, to je život…“

Otišao je previše rano. Đorđe Balašević umro je u petak u 68. godini. Pokopan je danas. U tišini. Baš kako je i tražio u staroj pesmi. „Nek mi ne drže govore, nek’ drugom pletu lovore“, zaželio je Balašević još davno. Tako je i bilo.

Balašević je ispraćen danas na Gradskom groblju u rodnom Novom Sadu u krugu najuže porodice i uz tamburaše koji su svirali pesmu Olivera, posvećenu njegovoj supruzi.

Kao i mnogi gradovi širom regiona i u Kuli je odata pošta Đorđu Balaševiću, u velikom parku kod spomenika Kulskom pobedniku.

Izvor: T. Tamaš
Izvor: T. Tamaš
Izvor: T. Tamaš
Izvor: T. Tamaš
Izvor: T. Tamaš