Ne smete ignorisati ovih sedam tipova bola u grudima

504

Kad god doktori čuju da njihove pacijente boli ili steže u grudima, odmah će zaključiti da je najbolje temeljno proveriti sve moguće uzroke.

“Važno je da se proceni bilo kakva bol u grudima kako bi se zaista isključili najstrašniji problemi, a onda možemo konkretno otkriti što se događa i šta je najbolje uraditi”, rekla je Carolyn Kaloostian, specijalistkinja porodične medicine s Keck Medicine na Univerzitetu južne Kalifornije.

Zato, nijednu vrstu bolova u grudima ne treba ignorisati, a evo zbog kakvih bolova biste se apsolutno trebali obratiti doktoru:

1. Bol koja se pojačava kroz određeno vreme ili boli čak i kad se odmarate

Prema Nicholasu Leeperu, kardiologu na Stanford Vascular and Endovascular Care, doktori su zabrinuti kada pacijent obavesti o bolovima ili stezanju u grudima koji su se pogoršali tokom posljednjih nekoliko dana ili nedelja. Takođe biste trebali prijaviti bilo kakvu “bol u mirovanju”, odnosno situacije kada imate simptome pritiska u grudima, čak i ako se ne naprežete. To bi mogao biti znak problema sa srcem.

Bol koja ukazuje na probleme sa srcem se može pogoršati i kad se bavite nekom aktivnošću, poput spremanja kreveta, a zatim brzo nestane kad zaustavite aktivnost.

2. Osećaj kao da vam neko sedi na grudima

Nelagoda u grudima može biti posledica blokade protoka krvi u srce, što može biti izazvano anginom ili ishemijom miokarda – zvanom srčani udar. To može biti osećaj poput napetosti ili težine, gotovo kao da vam neko sedi na grudima, rekao je Leeper, ili se ponekad može pojaviti kao oštra ili tupa bol ili nelagoda.

U nekim slučajevima mogu se pojaviti i drugi simptomi, poput nelagode koja se širi na čeljust ili na levu ruku, nedostatak daha, netolerancija na vežbanje, lupanje srca ili vrtoglavica. Kaloostian je naglasio da se srčani napadi mogu dogoditi čak i bez osećaja neprijatnosti u grudima.

3. Oštra bol kad udahnete ili legnete na bok

Ako se neprijatnost pogorša kad duboko udahnete ili legnete na levu stranu, to može ukazivati ​​na perikarditis (upala vrećice koja “drži” srce), rekla je Ethel Frese, klinička specijalistica s certifikatom iz kardiovaskularne i plućne fizikalne terapije i glasnogovornica Američkog udruženja za fizikalnu terapiju.

Oštru bol ili pritisak mogu uzrokovati i miokarditis (upala srčanog mišića), kardiomiopatija (slabljenje srčanog mišića) i druga ozbiljna srčana stanja.

4. Osećaj boli kada pritisnete prsa

Bolovi u grudima takođe mogu biti uzrokovani oštećenjem ili upalom mišića, zglobova, kostiju ili vezivnog tkiva, rekla je Frese. To može ukazivati ​​na stanja poput povrede mišića, frakture rebra ili kostohondritisom, a to je upala hrskavice na mestu na kojem su vam pričvršćena rebra.

5. Intenzivna bol pri dubokom udisaju ili bol u ramenima

Problemi s plućima mogu uzrokovati pritisak u prsima ili bol, a ti simptomi su tipično povezani i s vašim disanjem. Neprijatnost koja se pogoršava dubokim udisajima može ukazivati ​​na upalu u sluznici pluća, poznatu kao pleuritis, rekla je Frese. Kada se to dogodi, takođe možete osetiti bol u ramenu.

Prema Kaloostian, bolovi u prsima ili pritisak mogu se pojaviti i pre napada astme, kada imate upalu pluća ili kada vam ugrušak začepi krvne žile u plućima.

6. Osećaj žarenja u grudima ili blizu njih

Problemi s probavom mogu stvoriti bolove u prsima koji obično nalikuju osećaju žarenja, peckanja ili stezanja. Puknuće jednjaka, refluks kiseline ili peptički ulkus (čir koji se razvija na želucu ili tankom crevu) takođe mogu uzrokovati ovaj neugodan osećaj.

7. Iznenadna stezanja uz otežano disanje i lupanje srca

Bolovi u prsima mogu biti simptom anksioznosti ili se mogu javiti u kontekstu napada panike, gde mogu biti povezani s otežanim disanjem, lupanjem i znojenjem. Mnogi ljudi koji to pre nisu doživeli mogu pomisliti da imaju srčani udar jer simptomi mogu biti slični, piše HuffPost.

Najvažnija stvar koju morate zapamtiti: Obavestite svog doktora o bilo kakvim bolovima u prsima koje osećate.

 

Izvor: index.hr