KULA – “Vode Vojvodine” počele veliku akciju pošumljavanja

961

Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ počelo je veliku akciju pošumljavanja danas u Kuli. U okviru akcije će na oko 80 hektara biti zasađeno više od 170 hiljada sadnica bagrema, topole i vrbe.

Izvor: T. Tamaš

U Akciju pošumljavanja su se uz zaposlene u „Vodama Vojvodine“ uključili i članovi pčelarskih društava iz kulske opštine, potpomognuti građanima Kule, kao i članovima Ekološkog pokreta iz Vrbasa i na potezu od takozvanog drvenog mosta na obali Velikog Bačkog kanala ka Vrbasu zasadili oko 5 hiljada sadnica mladog bagrema. Početku akcije pošumljavanja prisustvovao je i Srđan Kružević, vršilac dužnosti direktora Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“, koji je najavio još sličnih akcija.

Kružević je istakao da su u dogovoru sa čelnim ljudima loklane samouprave dogovorena nova ulaganja na teritoriji opštine Kula.

-Ono što je važno je da uložimo u najstariju prevodnicu u Pokrajini, koja datira još iz 1802. godine, a poslednji put je u nju uloženo davne ’79. godine prošlog veka. Radi se, naravno, o prevodnici Mali Stapar i tamo će „Vode Vojvodine“ uložiti 65 miliona dinara, rekao je Kružević.

Akciju pošumljavanja svesrdno je podržala i opština Kula, a o samom značaju ovakvih akcija ne treba trošiti reči – rekao je predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.

-Veoma nam je značajno što će Kanal postati centralno mesto naseljenih mesta Kula, Crvenka i Mali Stapar, a posebno sam zadovoljan što su se uključila udruženja iz Kule i Sivca u ovu akciju, jer je dobra saradnja lokalne samouprave, javnog preduzeća i nevladinog sektora garancija uspeha, rekao je Miljanić.

izvor: T. Tamaš

Akciju pošumljanjava pomogli su i članovi pčelarskih društava iz Sivca i Kule, među njima i poznati kulski pčelar Stjepan Braca Lončarić.

Lončarić je istakao da je veliki značaj sadnje bagrema.

-Bagremov med je najkvalitetniji med sa ovih prostora, s obzirom da se tu ništa ne prska. Za pčelare je to vrlo važno, a važno je i za zaštitu životne sredine, rekao je Lončarić.

Sadnice bagrema su zasađene i sada je veoma važna nega mladog zasada. Tu bi u pomoć mogli da priskoče kulsko komunalno preduzeće, kao i vatrogasci koji bi pomogli u zalivanju mladih sadnica bagrema, jer im je voda neophodna za uspešan razvoj i rast.

Izvor: T. Tamaš
Izvor: T. Tamaš
Izvor: T. Tamaš
Izvor: T. Tamaš

Izvor: T. Tamaš