Krizni štab doneo NOVE MERE

2885

Krizni štab odlučio je danas da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati ujutro u ponedeljak, preneo je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je, nakon sednice kriznog štaba, naglasio da na skijalištima na planinama tokom vikenda neće raditi praktično ništa, to jest ni kafići ni prodavnice.

„Što se tiče ostalog dela Srbije u subotu će sve raditi do 12 časova, zbog zadušnica, a posle 12 časova do ponedeljka u 6 časova radiće samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe“, objasnio je Kon.

Odlučeno je, preneo je on, da đaci srednjih škola od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu. Kazao je da će sledeća sednica Kriznog štaba biti održana u utorak.

Na pitanje šta je sa bioskopima, pozorištima, sportskim utakmicama, ali i sa pijacama, kozmetičkim salonima, …, Kon je kazao da će pozorišta moći da rade do 21 sat, sportski događaji koji su zakazani moći će bez publike da se održe.

Pijace, kazao je, spadaju u oblast prehrane i one će moći da rade. Kon je kazao da će detalji usvojenih mera biti saopšteni.

U ponedeljak, dodao je, sve će ponovo raditi uobičajeno, do utorka kada Krizni štab bude sagledao nove brojke i dogovorio šta dalje.

Izrazio je uverenje da će ove mere dati efekat, ali da neće biti dovoljne.

„Drugog načina koji je prihvatljiv za ceo Krizni štab nema. Ovo je medicinski deo prihvatio kao crvenu liniju. Nastavićemo dalje da se borimo da bude što manje kontakata i što više utičemo na smanjenje i mogućosti zaražavanja“, naglasio je Kon.

Ukazao je da postoje mere koje su i dalje na snazi, kao što je zabrana javnog okupljanja, ali da se nedovoljno sprovodi kontrola.

Nedavno pojačane kontrole, kako je dodao, polako počinju da daju rezultate.

Izvor: RTV