Krizni štab odlučio: SRBIJA SE ZATVARA!

6227

Od večeras do ponedeljka u Srbiji neće raditi ništa osim prehrambenim prodavnica, apoteka i pumpi, objavila je Predsednica Vlade Ana Brnabić

Izvor: pixabay.com

„Nema policijskog časa, zabrane kretanje, radiće prehrana, apoteke, pumpe, sve ono što je noephodno za koliko-toliko normalan život. Potrebno je da dodatno usporimo život u Srbiji kako bi videli da brojevi novozaraženih stagniraju. Ovo je pre svega kao podrška našim zdravstvenim radnicima i našem zdravstvenom sektoru“, istakla je Brnabićeva.

Dodaje da je ovo kompromisno rešenje jer će mere važiti pet dana iako je medicinski deo Kriznog štaba tražio da budu najmanje 14 dana.

„Da li će se one od ponedeljka, odnosno sledeće nedelje produžiti ili ne zavisi ponovo od svih nas. Apelujem na maksimalnu disciplinu, razumevanje situacije u kojoj se nalazi naš zdravstveni sektor koji rade u ovako užasno teškim okolnostima već godinu dana i da pokušamo da pomognemo njima, da zaštitmo njih i njihove porodice ako već neki od nas nemaju razumevanja da zašite sebe i svoje porodice“, dodala je Brnabićeva.

Navodi da je „dugo i žustro razgovarano oko mera“.

„Pokušavamo da nađemo najbolji balans između tri stvari: zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije jer je svima nama teško da živimo u ovako nenormalnim okolnostima preko godinu dana“, navodi premijerka.

Vrtići rade, niži osnovci verovatno od ponedeljka onlajn

Premijerka je rekla da vrtići nastavljaju da rade, dok će niži osnovci verovatno od ponedeljka bar na nedelju dana preći na onlajn nastavu.

Dodaje da će sve državne institucije, pošte, banke, proizvodni pogoni i kapaciteti raditi do ponedeljka.

U skijalištima će biti zatvoreni kafići i restorani, radiće hoteli ali će i tu biti pooštrena kontrola i dodala da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da i skijališta budu zatvorena.

Izvor: RTS