EMA: Vakcina Astra-Zeneke bezbedna i efikasna, korist veća od svih rizika

165

Šefica Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk rekla je na konferenciji za novinare da je ta institucija zaključila da je vakcina Astra-Zeneke "sigurna i bezbedna" i da su koristi od tog cepiva veće od svih mogućih rizika.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Naglasila je da imunizacija tom vakcinom nije povezana sa povećanjem ukupnog rizika od tromboembolijskih događaja ili krvnih ugrušaka, prenosi Gardijan.

eđutim, Kukova kaže da na osnovu dostupnih dokaza „još ne mogu definitivno isključiti veza između ovih slučajeva (krvnih ugrušaka) i vakcine“.

EMA, kako je rekla, želi da sprovede studije posmatranja kako bi dalje istražila slučaj.

Kukova je pozvala sve koji imaju bilo kakve neželjene efekte da to prijave.

Ponovila je da je stav EMA da je „vakcina sigurna i efikasna opcija za zaštitu građana od kovida 19“ i da je cepivo „Astra-Zeneke pokazalo najmanje 60 odsto efikasnosti u sprečavanju obolevanja“.

Dr Sabine Štraus, predsedavajuća komiteta EMA za bezbednost vakcina, rekla je da su istraženi pojedinačni slučajevi tromboembolijskih događaja širom Evrope da ne postoji veći ukupni rizik da se takve stvari dogode nakon vakcinacije.

U stvari, istakla je da to verovatno smanjuje verovatnoću stvaranja krvnih ugrušaka.

Šefica EMA poručila je da regulator za lekove EU nastoji da podigne svest kod ljudi koji su vakcinisani i koji će se vakcinisati, „o stvarima na koje treba da paze u slučaju da imaju bilo kakvih problema“.

Kaže da bi se sutra vakcinisala, ali da bi pre toga htela da u slučaju da se ispolje neke neželjene reakcije posle imunizacije, zna šta u tom slučaju treba da uradi.

Nakon odluke Evropske agencije za lekove da je vakcina kompanije AstraZeneka bezbedna i efikasna, danas će u Srbiji biti otvorene dve nove lokacije u Beogradu i Novom Sadu gde će građani moći da prime ovu vakcinu bez prethodnog zakazivanja, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Izvor: RTS