ODŽACI – Projekat inkluzije „Prilika za svako dete“

119

Ministarstvo prosvete uz podršku Svetske banke realizuje program Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Cilj je obezbeđivanje kvalitetnog i pristupačnog predškolskog vaspitanja za svu decu, a naročito za decu iz osetljivih grupa. Jedan takav projekat odobren je Opštini Odžaci, odnosno Predškolskoj ustanovi Poletarac.

Bojana Petrović pedagoška asistentkinja u vrtiću u Bogojevu radi sa porodicama iz osetljivih grupa, kako bi roditelje upoznala sa značajem upisa dece u vrtić od najranijeg uzrasta.

„Posećujem porodice, kućne posete da se roditelji uključe, dolaze na roditeljske sastanke, što više da se angažuju, kako bi shvatili koliko je bitno za decu da se u vrtić uključe u ranim godinama. Prilika je to da uče kroz igru, nauče mnogo toga, a da nisu ni svesni“, kaže Petrovićeva.

Rad sa roditeljima iz marginalizovanih grupa realizuje se kroz projekat Prilika za svako dete koji sprovodi Predškolska ustanova „Poletarac“ iz Odžaka.

„Ovim projektom želimo da pružimo mogućnost svoj deci uzrasta od tri do 5,5 godina u opštini Odžaci da se uključe u vaspitni rad naše ustanove. Kroz različite programe koje realizujemo ovim projektom. Želimo pružiti podršku svim porodicama, tako što ćemo osnažiti njihove roditeljske kompetencije. Akcenat je na porodicama iz društveno osetljivih grupa“, kaže direktorka PU „Poletarac“ Jelena Selak.

Ukupna vrednost projekta je 6,5 miliona dinara. Svetska banka obezbedila je 5,6 miliona, a opština Odžaci 900.000 dinara. Deo sredstva utrošen je na kupovinu vozila za prevoz dece.

„Ono je predviđeno za prevoz dece iz društveno osetljivih grupa do objekata u našim selima, a prve svega u Bogojevu, gde smo mapirali najveći broj porodica iz društveno osetljivih grupa“, kaže Jelena Selak i dodaje da su kroz projekat realizovane edukativne radionice Crvenog krsta, stomatologa, tribina za roditelje o planiranju roditeljstva.

Porodice iz ranjivih grupa dobile su i pakete i poklone za polazak u vrtić.

„Sada su u pripremi radionice sa Crvenim krstom, delićemo higijenske pakete za porodice i niz drugih aktivnosti koje će pomoći da ostvarimo cilj ovog projekta“, kaže direktorka odžačke predškolske ustanove.

Ovaj projekat trajaće do decembra 2022. godine. Osim predškolske ustanove uključeni su Dom zdravlja, Crveni krst, Sportski savez i Udružnje vaspitača Vojvodine.Dom zdravlja organizuje zdravstevan predavanja, Sportski savez besplatnu školicu sporta u vrtiću, a kroz ovaj projekat opremljena je i ordinacija logopeda u Domu zdravlja.

Izvor: RTV