Evo zašto ne biste trebali da ostavljate telefon na punjaču tokom noći

1130

Izdržljivost baterije na mobitelu mnogima je bitna stavka kad kupuju novi uređaj, ali nešto što brojni ljudi rade utiče na to da se s vremenom ta izdržljivost značajno smanji.

izvor: pixabay.com

Ostavljate li i vi telefon na punjaču pre spavanja kako bi vas ujutro dočekala puna baterija, bilo bi dobro da prestanete.

Naime, USA Today proverio je šta o tome kažu tri velika proizvođača, Apple, Samsung i Huawei, i svi su se složili da telefon ne biste trebali puniti preko noći.

Iz Applea i Samsunga navode da nije dobro za bateriju da je duže vreme na punjaču, a iz Huaweija smatraju da je optimalno da se napunjenost baterije kreće između 30 i 70 posto.

Stručnjaci savetuju da je najbolje bateriju napuniti pre spavanja, radije nego je ostaviti na punjaču tokom cele noći, a pri tome bateriju ne morate puniti do kraja.

Isto tako, bilo bi dobro da ne čekate da se baterija isprazni do kraja pre nego što je stavite na punjenje.

Na životni vek baterije utiče i temperatura na kojoj držite telefon. Uvek je bolje da je na hladnijem jer visoke temperature skraćuju vek baterije. Prema tome, držati telefon ispod jastuka ili ga ostavljati na suncu nikako nisu dobre ideje.

Ako telefon ipak punite tokom noći, u slučaju da se probudite i primetite da je baterija puna, maknite ga s punjača. To neće baš puno pomoći, ali neće ni škoditi.

Izvor: index.hr