Pogoršanje epidemiološke slike u Zapadnobačkom okrugu: U Kuli i dalje najgora situacija

1769

Broj obolelih od korona virusa i prvih pregleda je veći za oko 20 odsto na nivou Zapadnobačkog okruga, a epidemiolozi kažu da je pogoršanje i te kako vidiljivo.

Nadležni kažu da tokom vikenda u Somboru nije bilo kršenja anti – kovid mera, ali se u Zapadnobačkom okrugu broj obolelih od korona virusa se popeo na više od 1.000 inficiranih. Više je pregleda u Kovid ambulantama, a kako ističu lekari, dominantan je britanski soj virusa gde pancijenti na prvi pregled dolaze sa već formiranom upalom pluća.

„U Kovid ambulanti smo u proteklih nedelju dana imali oko 400 pregleda, pri tome je 93 osobe bilo pozitivno na korona virus. To je znatno povećanje u odnosu na prethodnu nedelju za oko 20 odsto“, kaže Dr Zdravko Hlodik, načelnik Kovid ambulante u Somboru za RTV.

„Trenutno je aktivno 246 slučajeva u Somboru, dok je u Apatinu pozitivno na koronu 116 građana. U Kuli je i dalje najgora situacija, jer je tamo i dalje aktivno 490 slučajeva, a u Odžacima 205. Na području celog okruga je 17.065 građana primilo obe doze vakcine. Od toga je u Apatinu 2.313, u Kuli je proces imunizacije završilo 2.451 građanin, u Odžacima 2.086″, napominje Dr Gordana Cvetić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Sombor.

„Do sada je na teritoriji grada Sombora vakcinisano 24.828 osoba, to je 31,8 odsto građana. Potpuno je revakcinisano 10.215 građana, odnsno 13 odsto, dok 14.613 građana čeka da primi drugu dozu. Uglavnom je u ovom trenutku aktivna revakcinacija,“ dodaje Hlodik.

Na Kovid odeljenju somborske bolnice leči se 38 pacijenata, od kojih je polovina sa teškom kliničkom slikom, a jedan pacijent je na mehaničkoj ventilaciji.

Izvor: RTV