Bolnički kapaciteti skoro popunjeni, britanski soj izaziva ozbiljne probleme

498

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 566.669 ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 5.039 osoba. U bolnicama je više od 6.300 ljudi, a na respiratorima 243 pacijenta.

Prema poslednjem preseku, koronavirusom je u Srbiji zaraženo još 5.297 ljudi, a borbu sa kovidom izgubilo je 37 osoba.

Bolnički kapaciteti skoro popunjeni, britanski soj izaziva ozbiljne probleme

Bolnički kapaciteti su popunjeni 90 odsto, poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naveo da u ovom trenutku ne može biti reči ni o kakvom popuštanju mera.

„Nije lako ni za jedan sistem da to izdrži“, rekao je Lončar i dodao da imamo ozbiljan problem sa britanskim sojem koji se mnogo brže širi i njegove koncentracije u vazduhu su mnogo veće, izaziva teže kliničke slike, pa je sve više zaraženih mladih ljudi.

Sa više od pet hiljada novozaraženih koronavirusom svakog dana, zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak. Lekari i ostalo osoblje ulažu nadljudske napore, istakla je direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević.

Na sednici Kriznog štaba, koja je juče održana, analizirana je trenutna epidemijska situacija. Sve postojeće mere važe i dalje, a nove mere odnose se na rad škola i ulazak u Srbiju.

Preporučeno je da učenici koji pohađaju onlajn nastavu mogu da idu u školu samo na ocenjivanje.

Građani Srbije koji žive u inostranstvu ne moraju u karantin ukoliko su kompletno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

Nastavlja se vakcinacija širom zemlje. Vakcinu „Astra-Zeneka“ svi zainteresovani građani bez zakazivanja mogu do nedelje da prime u obe hale Beogradskog sajma.

Izvor: RTV