Neće biti sednice Kriznog štaba, mere ostaju na snazi

519

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 585.506 osoba, a zabeleženo je 5.190 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Izvor: pixabay.com

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 6.967 hospitalizovanih pacijenata, dok se 269 osoba nalazi na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 39 pacijenata preminula su od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 3.889 osoba, od 11.442 testirana.

Mere uvedene u cilju suzbijanja pandemije virusa korona ostaju na snazi do daljnjeg, imajući u vidu da danas neće biti održana sednica Kriznog štaba.

Kako je jutros izjavila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, sednica nije bila ni planirana.

 Nemamo danas sednicu Kriznog štaba, nije ni bila zakazana, niti je trebalo da bude danas – rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na televiziji Hepi.

U ovom trenutku koronavirus se najbrže širi u Estoniji, Češkoj, Mađarskoj i Srbiji, rekao je za Radio Beograd 1 direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek ocenio je da u Srbiji pod hitno mora da se menja kontrola sprovođenja mera za suzbijanje koronavirusa.

„Možemo mi donositi kakve god hoćemo mere, ali ako nema dobre kontrole, onda nam to ništa ne vredi“, ukazao je Đerlek.

Preko 1.540.000 građana Srbije se do sada prijavilo preko portala E-uprave za vakcinaciju, rekao je za RTS direktor Kancelarije za E-Upravu Mihajlo Jovanović.

Imunolog Miloš Marković objasnio je za RTS da posle preležanog kovida 19 ima smisla meriti nivo antitela samo u dva slučaja, a da nakon vakcinacije to nema nikakvog smisla.

Rekao je da se, što se tiče vakcinacije, mora dostići kritična masa kako bi se to osetilo na broju zaraženih, i očekuje da će se to desiti u sledećim mesecima.

Izvor: RTV