Veliki broj hospitalizovanih, zdravstveni sistem pod ogromnim pritiskom

793

Zbog velikog broja hospitalizovanih zdravstveni sistem je pod ogromnim pritiskom. Na bolničkom lečenju je 7.839 pacijenata, od kojih su 282 na respiratoru. Stručnjaci upozoravaju da smo daleko od kolektivnog imuniteta i da bi ukoliko ga ne dostignemo, virus mogao toliko da se izmeni da bi trenutne vakcine postale neefikasne.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je bitku sa kovidom 19 izgubilo još 39 pacijenata. Potvrđeno je novih 3.706 slučajeva zaraze koronavirusom, od testirana 13.974.

Od ukupnog broja novozaraženih, Beograd beleži najviše novih slučajeva – 945, nešto više nego juče, ali i dalje ispod 1.000.

Trocifreni su još Niš sa 206 novih slučajeva, Novi Sad – 144 i Kraljevo sa 119 slučajeva.

Obavljeno ukupno 2.593.838 vakcinacija protiv koronavirusa, a drugu dozu su primila 1.112.823 građanina.

Blagi pad broja novozaraženih ne sme da nas zavara, jer je pritisak na bolnice i dalje ogroman.

Gostujuću u Beogradskoj hronici na RTS-u, virusolog Tanja Jovanović upozorila je da smo daleko od kolektivnog imuniteta i da bi ukoliko ga ne dostignemo,virus mogao toliko da se izmeni da bi trenutne vakcine postale neefikasne.

Ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović rekao je da jeInstitut “Torlak” potpisao Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicijai ruskom farmaceutskom kompanijom “Generijum” o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine “sputnjik V” u Srbiji.

Izvor: RTV