Mraz “obrao” kajsije i breskve u subotičkom ataru

108

Mraz je po ko zna koji put u poslednjoj deceniji “obrao” voće u subotičkom ataru i okolini. Voćari na severu Bačke ovog leta od breskve i krajsije, po svemu sudeći neće imati gotovo ništa roda. Nešto bolja situacija je sa jabukama, gde je u zavisnosti od sorte i terena, šteta nešto manja. Mrazu su, prema prvim procenama, jedino odolele sorte greni smit, kao i pojedine sorte krušaka.

Izvor: agrofin.rs

“Plašimo se kakva će ova godina biti. Ovo je treće ili četvrto jutro kako imamo mraz i još se naredna dva dana isto tako najvljuje. Pojedine voćne vrste će definitivno podbaciti za 60-70 odsto”, rekao je Marijan Davčik iz Zemljoradničke zadruge “Voćko” u Tavnkutu,kako prenosi agrofin.rs.

Prolećni mrazevi i niske temperature početkom aprila, na žalost za voćare nisu retkost. Mnogi proizvođači voća u Vojvodini rešenje vide u instaliranju anti-frost sistema za zaštitu voćnjaka od smrzavanja. Pokrajina, kroz razne knkurse pomaže voćarima, ali očito da je pomoć za ovu vrstu ulaganja još uvek nedovoljna. Usled sve izraženijih klimatskih promena, ovom problemu bi u narednim godinama trebalo posvetiti više pažnje.

B.K.

Izvor: agrofin.rs