Ministarstvo poljoprivrede raspisalo konkurs za finanasiranje projekata udruženja poljoprivrednika

98

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni konkurs za finansiranje/sufinansiranje projekata udruženja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2021. godini od javnog interesa. Cilj konkursa je unapređenje kvaliteta i promocije života u ruralnim područjima. Za konkurs je opredeljeno 20 miliona dinara u bruto iznosu. Odabrani projekti biće finansirani/sufinansirani sa najviše do 1.000.000 dinara po projektu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako prenosi agrofin.rs, prioritetne tematske oblasti  koje će se finansirati su: stabilizacija dohotka zaposlenih u poljoprivredi, modeli finansijske podrške poljoprivredi i ruralim područjima, efikasno upravljanje zemljištem, unapređenje stanja fizičkih resursa, sistema transfera znanja  kao i razvoj ljudskih potencijala. Isto tako sredstva po konkursu dodeljivaće se za projekte koji se odnose na zaštitu životne sredine u oblasti poljoprivrede, tehnološki razvoj i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje i prerade, ispitivanje tržišta i plasmana, razvoj tržišnih lanaca i očuvanje poljoprivrede, prirodnih i ljudskih resursa u područijima sa oteženim uslovima rada u poljoprivredi. Na konkurs će moći da se jave i udruženja sa projektima koji se odnose na diverzifikaciju ruralne ekonomije i očuvanje kulturne i prirodne baštine, unapređenje socijalne strukture i jačanje socijalnog kapitala, kvaliteta i bezbednosti proizvoda  kao unapređenje stanja u oblasti zaštite životinja.

Pravo učešća imaju udruženja upisana u Registar Agencije za privredne registre koji imaju sedište na teritoriji Republike Srbije. Prijavljeni projekat može se realizovati u partnerstvu više udruženja, pri čemu se samo jedan nosilac javlja kao podnosioc i potpisnika ugovora. Prijave se podnose se do 20. aprila.