Istraživanje otkrilo u koje doba dana trošite najviše kalorija

163

Unutrašnji sat našeg tela, koji se naziva i cirkadijalni ritam, diktira puno toga u vašem danu. Govori vam kada ste gladni, kada ste umorni ili kada trebate spavati, ali i još mnogo toga. On takođe određuje u koje doba dana sagorevate najviše kalorija, čak i kad ne radite ništa, kaže novo istraživanje.

izvor: freepick.com

Prema studiji objavljenoj u Current Biology, kasno poslepodne i rano uveče sagorevamo 10 posto više kalorija nego ujutro.

Studija ukazuje na važnu ulogu cirkadijalnog ritma u regulisanju metabolizma. Zato ljudi koji imaju neredovne rasporede spavanja zbog noćnih smena ili drugih faktora imaju veću verovatnoću da će se udebljati.

Kako bi procenili promene u metabolizmu tokom dana bez uticaja nivoa aktivnosti, prehrambenih navika i načina spavanja, naučnici su tokom mesec dana proučavali sedam učesnika u laboratoriju u kojem nije bilo prozora ni satova. Učesnici nisu imali ni telefon ni internet i dobili su rasporede kada mogu spavati, probuditi se i jesti. Svake večeri učesnici su odlazili na spavanje četiri sata kasnije nego prethodne noći, zbog čega unutrašnji sat tela nije mogao pratiti njihov ritam. Sve to je bilo osmišljeno kako se ljudsko telo ne bi oslanjalo na znakove iz spoljnog sveta. To je istraživačima omogućilo merenje brzine metabolizma u svako doba dana.

Otkriveno je da su učesnici sagorevali najmanje kalorija u stanju mirovanja kasno u noći kada su doživeli pad telesne temperature. Potrošnja energije bila je najveća oko 12 sati kasnije, u večernjim i poslepodnevnim satima, prenosi Times Of India.

 

Izvor: index.hr