Ministarstvo poljoprivrede opredelilo 222 milona dinara za uređenje poljoprivrednog zemljišta

190

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede raspisala je konkurs za raspodelu sredstava za izvođenje radova na uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta u 2021. godini, za čega je opredeljeno ukupno 222 miliona dinara dinara.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako prenosi agrofin.rs, korisnici ovih sredstava, u zavisnosti od vrste radova na uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, investicionih i drugih ulaganja, mogu da budu: jedinice lokalne samouprave, fizička lica, naučnoistraživačke organizacije kao fakulteti i instituti akreditovani od strane Odbora za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija ministarstva nadležnog za poslove nauke za oblast biotehničkih nauka. Među onima koji mogu da konkurišu za sredstva su i obrazovne ustanove, srednje stručne škole u obalsti poljoprivrede i visoke škole strukovnih studija iz poljoprivrede. Isto tako na konkurs mogu da se jave i privredna društva, preduzetnici i zemljoradničke zadruge.

Konkursom je utvrđena dokumentacija koju je potrebno podneti uz prijavu. Uvrđeni su i kriterijumi za ostvarivanje prava na korišćenje sredstava kao i način rešavanja prijava u slučajevima kada su ukupna potraživanja podnosilaca  veća od raspoloživih sredstava namenjenih za izvođenje navedenih radova, na uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta. Nova investiciona i druga ulaganja obuhvataju: komasaciju (investicione radove i geodetsko-tehničke radove), nabavku nove opreme za navodnjavanje, iskop/bušenje bunara u funkciji navodnjavanja kao i stavljanje u funkciju poljoprivredne proizvodnje napuštenog poljoprivrednog zemljišta u skladu sa namenom.

Prijava na konkurs podnosi se na obrascu koji se može preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za poljoprivredno zemljiste.

B.K.

Izvor: agrofin.rs