Apel za podršku programa dobrovoljnog davanja krvi

81

Ministarstvo zdravlja, Crveni krst Srbije i Stalna konferencija gradova i opština upućuje apel za podršku programu dobrovoljnog davanja krvi.

Zbog velikog broja obolelih, onlajn nastave u srednjim školama i mera koje suzbijaju potrebu kretanja građana, rezerve krvi su na niskom nivou. Krv i krvne komponente potrebne su svakodnevno onkološkim, hematološkim i pacijentima sa hitnim stanjima. Ovlašćene transfuzijske ustanove i Crveni krst sprovode akcije dobrovoljnog davanja krvi koje su preduslov da sistem zdravstvene zaštite funkcioniše, shodno Zakonu o transfuzijskoj medicini RS i Zakonu o Crvenom krstu RS.

Važne informacije:
• akcije dobrovoljnog davanja krvi se ne odlažu i ne treba ih tretirati kao okupljanje građana već kao neophodan preduslov za lečenje i terapijske procedure pacijenata,
• akcije dobrovoljnog davanja krvi sprovode ovlašćene transfuzijske ustanove i Crveni krst poštujući sve epidemiološke mere prevencije zaraze,
• potrebno je podstaći sve poslodavce da omoguće svojim zaposlenima da daju krv, jer je reč o opštem javnom interesu,
• aktuelne kriterijume za dobrovoljno davanje krvi koje uključuju vakcinaciju i druge važne informacije možete pronaći na vebsajtu Crvenog krsta Srbije www.redcross.org.rs i na vebsajtovima ovlašćenih transfuzijskih ustanova.